latinica  ћирилица
10/12/2019 |  10:32 ⇒ 11:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић у дводневној посјети Грчкој

Предсједник Грчке Прокопис Павлопулос приредио је данас, испред предсједничке палате у Атини, свечани дочек за предсједника Србије Александра Вучића.
Вучић са предсједником Грчке (фото:TANJUG / INSTAGRAM BUDUCNOST SRBIJE / bb) -
Вучић са предсједником Грчке (фото:TANJUG / INSTAGRAM BUDUCNOST SRBIJE / bb)

Вучић иначе, борави у званичној дводневној посјети тој земљи.

Павлопулос је Вучића дочекао уз највише државне почасти, црвени тепих, гарду и химне Србије и Грчке, пред разговоре у ужем формату, који ће бити настављени пленарним састанком.

Претходно, предсједник Србије положио је вијенац на Споменик незнаном јунаку у главном граду Грчке.

Након разговора са предсједником Грчке, атински градоначелник Костас Бакојани уручиће предсједнику Србије Златну медаљу за заслуге града Атине. Вучић ће затим имати састанак са бројним истакнутим грчким привредницима.

Другог дана посете, у среду, Вучић ће се састати с премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познанство, блиски лични и међупартијски односи.

Вучић и Мицотакис ће копредсједавати трећој сједници Високог савјета за сарадњу Србије и Грчке, а затим ће потписати Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства двије земље, те и Програм сарадње између двије владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

Декларација подразумијева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обје земље и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа Србије и Грчке.

Током боравка у Атини планиран је и сусрет предсједника Вучића са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) Алексисом Ципрасом, као и са архиепископом атинским и све Грцке Јеронимом ИИ.

У делегацији коју предводи предсједник Вучић су министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар енергетике Александар Антић, министар одбране Александар Вулин, министар просвјете Младен Шарчевић и државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Очекује се да ће главне теме разговора у Атини бити билатерална сарадња двије земље, али и европски пут Србије, и наравно, косовско питање.

Грчка је пријатељска земља, која подржава европски пут Србије и која није признала једнострано проглашену независност Косова.