latinica  ћирилица
10/12/2019 |  08:58 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Рајилић: Подршка Хандкеу и људима који мисле својом главом

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да је деветочлана група жена из Српске које су током рата биле заточене у логорима широм БиХ дошла у Стокхолм да буде мирна подршка Петеру Хандкеу на додјели Нобелове награде за књижевност јер уважава људе који мисле својом главом.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Рајилићева је нагласила да жене жртве рата из Српске нису дио било каквог сценарија или политике, већ да веома цијене људе који говоре истину без обзира из којег су дијела свијета.

- О нама може да прича само онај ко је био са нама у вријеме нашег страдања. Ми Хандкеа и не познајемо. То је човјек из другог народа, али није доносио свој суд о страдањима на Балкану на основу туђих медија. Није могао да прихвати једнострану слику да су страдали само једни. Дошао је да то истражи - рекла је Рајилићева за Вечерње новости.

Она је нагласила да жене из Српске не занимају други који су овим поводом дошли у Стокхолм.

Глумица Јелена Миле из Удружења "Содертеље", која је угостила жене из Српске, рекла је да се мора дати простор свим жртвама, а не само онима које су гласније од других.

- Хандке је стао иза Југославије и Србије и извучен је на врх оштрице својих изјава и због тога мора да се чује и српска страна. Немамо демонстрације, никакве прокламације, то ће бити само мирно присуство у знак подршке одлуци Шведске академије која је врло одважна и храбра као одговор на ујдурму која се подигла - рекла је Миле.

Жене учеснице подршке у Стокхолму ће имати торбе са ликом Хандкеа, а писцу су на дар донијеле стари везени пешкир, као и плетене чарапе да га подсјећају на свечани догађај додјеле Нобелове награде.

У том граду ће се наћи и чланице удружења "Мајке Сребренице" које су најавиле протест због уручења Нобелове награде Хандкеу.

Према сазнањима "Новости", шведске власти су се побринуле да се учеснице два скупа не сретну.

Жене из Српске ће бити испред мјеста гдје се додјељују награде, а чланице удружења "Мајке Сребренице" километар даље.

Аустријском писцу Петеру Хандкеу данас би у Стокхолму шведски краљ Карл Густав требало да уручи Нобелову награду за књижевност за ову годину.

Хандке је инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске од 2008. године и Српске академије наука и уметности од 2012. године.

Одлука Шведске академије да овогодишњу Нобелову награду за књижевност додијели Хандкеу наишла је на критике дијела јавности на Западу и Балкану због наводне подршке коју је аустријски писац пружао бившем предсједнику СР Југославије Слободану Милошевићу током оружаних сукоба у бившој Југославији деведесетих година прошлог вијека.

Повезане вијести:

АКТУЕЛНО: Хандке зaслужио Нобелa (ВИДЕО)

Петер Хандке ексклузивно за РТРС: Волим Бањалуку, волим Српску (ФОТО)