latinica  ћирилица
10/12/2019 |  08:37 ⇒ 08:44 | Аутор: Б92

Стручњаци: Постоји 50 одсто шанси да у наредна 24 сата дође до нове ерупције вулкана

Новозеландски Истраживачки институт ГНС упозорио је да постоји 50 одсто шанси да у наредна 24 сата дође до нове ерупције вулкана на Бијелом острву.

Према њиховим предвиђањима, нова ерупција могла би да буде сличне јачине.

- Процијенили смо да је у наредна 24 сата вјероватноћа да неће доћи до нове ерупције иста као и да ће доћи до мање или сличне, а која би погодила главни под кратера. Постоји изузетно мала вјероватноћа да ће било какав налет пепела доћи до копна, али гас може да се раствара у зависности од тренутног смјера вјетра - изјавио је вулканолог Геф Килгур са Института, пренио је синоћ новозеландски портал Стаф.

Упозорење на ерупцију вулкана остаје на нивоу три, који указује да се дешавају мале локалне ерупције.

Од јучерашње ерупције, сеизмичке активности су се смањиле, међутим ГНС наводи да и даље посматрају локално испуштање паре и блата из активног вентилационог простора.

Вулканолог са Универзитета Отаго Марко Брена рекао је да су људи који су се налазили у близини језера приликом ерупције вјероватно погођени врућом водом, камењем, предметима и да су имали проблеме с дисајним путевима.

Хоспитализовани су имали опекотине, повреде од експлозије и проблеме с дисањем.

Такође, многе људе су повриједили предмети који су летјели, директан контакт с киселином или удисање пепела.

Дејвид Мекбрајд са истог Универзитета рекао је да се приликом ерупције ослободио хидроген сулфид, који иритира дисајне путеве, а може довести и до респираторног синдрома.

Највећа група из Аустралије

Премијер Аустралије Скот Морисон изјавио је да се 11 држављана те земље води као нестало, док је 13 хоспитализовано након ерупције вулкана на Новом Зеланду.

Претпоставља се да су од пет жртава ерупције вулкана троје држављани Аустралије, рекао је Морисон, пренио је АП.

- Плашим се да ће вијести бити и горе током данашњег или наредних дана. Ово је ужасна трагедија - рекао је Морисон.

Држављани Аустралије су били највећа група која је истраживала Бијело острво када је дошло до ерупције.

Морисон, иначе бивши директор новозеландске канцеларије за туризам и спорт, рекао је да ће специјалан полицијски тим из Аустралије одпутовати у уторак на Нови Зеланд како би помогао у потрази за несталима.

Аустралијски држављани, њих 24, старости од 17 до 72 године, били су дио групе са крузера која је дошла на Бијело острво да истражује вулкан. Међу повријеђенима, неки су у критичном стању и распоређени су у неколико новозеландских болница.