latinica  ћирилица
10/12/2019 |  08:26 | Аутор: СРНА

Након увођења такса, извоз из БиХ смањен за 97 одсто

Након што су приштинске власти увеле таксу од 100 одсто на производе из БиХ и централне Србије, извоз БиХ у прва три квартала на самопроглашено Косово износио је 3,2 милиона КМ и мањи је за 105,03 милиона КМ или за 97,04 одсто у односу на исти период прошле године, речено је Срни у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату.
Пад - Фото: илустрација
ПадФото: илустрација

У истом периоду увоз са самопроглашеног Косова износио је 10,71 милион КМ, што је за 3,69 милиона КМ мање него у прва три квартала 2018. године, односно забиљежен је пад увоза од 25,6 одсто.

- Овакве мјере угрозиле су пословне уговоре које имају предузећа из БиХ са предузећима самопроглашеног Косова, а посебно онима из металске и електро индустрије, али и прехрамбене и фармацеутске индустрије, а изазвале су и друге везане негативне ефекте на трговинске токове на цијелом западном Балкану - истичу из овог министарства.

Из Министарства спољне трговине подсјећају да су одмах по увођењу такса, 6. новембра прошле године када су власти у Приштини увеле царину од 10 одсто, затим 21. новембра од 100 одсто, а седам дана касније и таксу од 100 одсто на производе међународних брендова из других земаља, предузели низ корака с циљем укидања одлука самопроглашеног Косова.

Прво су тражили да им контакт тачка приштинских власти у Цефти формално потврди увођење такса, да их образложи, као и да их укине, јер се њима директно крши Цефта споразум, али БиХ никада није добила одговор.

Из ресорног министарства упућена су писма тадашњем шефу Делегације ЕУ у БиХ Ларсу Гунару Вигемарку, те осталим чланицама Цефте о приштинским таксама са хтјевом да Европска комисија учини напоре да оне буду укинуте.

У новембру прошле године министри спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић и трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић упутили су писма на више адреса, а нека од њих су отишла високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност и представнику за трговину САД.

Из Министарства подсјећају да су се приштинске власти изјасниле у јануару ове године на састанку у Сарајеву да ће таксе бити укинуте само ако БиХ призна самопроглашено Косово.

Од БиХ је тражено укидање визног режима, признавање пасоша, личне карте, возачке дозволе, регистарских таблица и докумената која прате робу у транспорту са ознакама косовских власти, односно све оно што није у надлежности Министарства, већ је ријеч о политичким питањима.

- Састанак није резултовао позитивним договором, већ је ситуација остала готово иста као прије, као и до данас, с том разликом да смо конкретно и директно упознати са проблематиком и условима друге стране као и они са нашим ставом - истичу у Министарству.

Представници БиХ и Србије су, како наводе из Министарства, тражили укидање одлука приштинских власти на свим званичним састанцима Цефта структура који су одржани у периоду од доношења мјера, а до данас их је било седам.

Из ресорног министарства наводе да је на сједници Савјета министара у новембру прошле године закључено да Европска комисија треба хитно да се укључи у рјешавање овог проблема, те да за сада БиХ неће разматрати могућност увођења контрамјера.

- Разлози за ову одлуку базирани су на податку да је извоз самопроглашеног Косова у БиХ тако малог обима да увођење контрамјере не би получило адекватне посљедице за његов извоз - подсјећају из Министарства.

Осим Министарства, захтјев за укидање такса на производе из БиХ упућивала је Спољнотрговинска комора БиХ, али и друге институције.

Из Министарства спољне трговине истичу да ће у оквиру својих надлежности и даље интензивно радити на питању укидања спорних мјера.