latinica  ћирилица
09/12/2019 |  18:49 ⇒ 21:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин и Зеленски код Макрона- у фокусу мир у Украјини (ВИДЕО)

Дуго очекивани самит Нормандијске четворке одржава се у Паризу, тема је рјешавање кризе у Украјини.
Париз - први сусрет Путина и Зеленског - Фото: Screenshot
Париз - први сусрет Путина и ЗеленскогФото: Screenshot

Главни актери самита су предсједници Русије, Француске, Украјине и канцеларка Њемачке, а у француској престоници већ имају одвојене састанке.

Руски предсједник Владимир Путин састао се данас у Паризу први пут са украјинским колегом Володимиром Зеленским, на самиту који има за циљ успостављање мира на истоку Украјине.

Зеленски и Путин разговарају заједно са француским предсједником Емануелом Макроном и њемачком канцеларком Ангелом Меркел, пренио је Ројтерс.

Након низа одвојених билатералних састанака у Јелисејској палати, Путин и Зеленскии су ушли су у собу за састанак четворо лидера, на кратко погледали један у другога, не осмјехујући се, додаје агенција.

Они се нису руковали пред камерама.

- Главно питање је питање изградње повјерења тако да можемо да идемо ка циљу обнове украјинског суверенитета - рекао је неименовани француски дипломатски извор.

Путин и Зеленски ће потом одржати састанак у четири ока.

Упркос споразуму о прекиду ватре постигнутом 2015. године у Минску, има мало знакова о постизању мирног рејшења.

Данашњи самит је први пут да се четворо лидера састало у тзв. Нормандијском формату од 2016. године.

Путин се одмах по доласку у Париз састао с Ангелом Меркел, док је Макрон у својој резиденцији разговарао са Зеленским.

Састанак, којем посредују челници Француске и Њемачке, има за циљ да оживи напоре за рјешавање петогодишњег сукоба Кијева са проруским снагама, које од 2014. године држе дијелове територије југоисточне Украјине.

У сукобу је живот изгубило више од 13.000 људи, а хиљаде су расељене.

Зеленски, који је у априлу однио убједљиву побједу на изборима, обећао је Украјинцима да неће подилазити Путину када се њих двојица сретну, али поновио је да су директни преговори са Москвом једини начин да се сукоб оконча.

У средишту разговора су детаљи Минског споразума, мировног плана са 13 тачака из 2015. године, који предвиђа повратак границе с Русијом под украјинску контролу, одржавање избора у сепаратистичким регионима и разоружавање проруских снага на југоистоку Украјине.