latinica  ћирилица
09/12/2019 |  11:55 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

У суботу манифестација "Дринић кроз игру и пјесму"

Културно умјетничко друштво "Грмеч" из Дринића у општини Петровац, седми пут по реду организује традиционалну манифестацију Вече фолклора "Дринић кроз игру и пјесму", која ће бити одржана у суботу 14. децембра ове године.
Културно умјетничко друштво "Грмеч" из Дринића - Фото: РТРС
Културно умјетничко друштво "Грмеч" из ДринићаФото: РТРС

Ова манифестација биће одржана у сали Основне школе "Дринић" у истоименом мјесту, са почетком у 18 часова, а међу учесницима ће се наћи културно-умјетничка друштва и пјевачке групе из Петровца и околних општина, али и из Србије.

Тако су, поред организатора, своје учешће потврдила културно-умјетничка друштва "Мира Лукач" из Дрвара, "Сава Вукосављев" из Змајева у Србији, "Гаврило Принцип" из Босанског Грахова, те домаће пјевачке групе "Дрвосјече" и "Теша и Гаги", затим Етно ансамбл "Успомене" из Дрвар и Етно група "Царза" из Дрвара, али и Дјечји хор из Дринића.

Према ријечима организатора ове већ традиционалне манифестације, циљ је на једном мјесту окупити омладину и одрасле и то око идеје о учењу, добрим навикама и традицији, са намјером да се сачувају од заборава.

- Желимо да овом манифестацијом окупимо младе и старе око основне идеје о пјесми и игри, као изразу слободе српског народа на овим просторима - рекао је Бошко Бранковић, секретар КУД-а "Грмеч".

Он је позвао Петровчане И све љубитеље фолклола И изворних пјесама да дођу на овај догађај и на тај начин подрже његову организацију, са циљем да он у наредним годинама постане мјесто окупљања људи овог краја.

Генерални покровитељ ове манифестације је Министарство просвјете И културе Републике Српске, док су пријатељи манифестације општине Петровац-Дринић и Босански Петровац, те Епархија бихаћко-петровачка Српске православне цркве.