latinica  ћирилица
09/12/2019 |  11:53 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Беч: Велика прослава 800 година аутокефалности СПЦ

У Бечу је одржано више значајних манифестација у оквиру прославе јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве и истакнуто да су Хиландар и Немањићи међу кључним симболима стварања и трајања осмовјековног живота и дјеловања цркве.
800 година СПЦ, Беч - Фото: РТРС
800 година СПЦ, БечФото: РТРС

Организатори обиљежавања, које је трајало од петка, 6. децембра, до јуче су били Епархија аустријско-швајцарска и одбор Српског просвјетног и културноф друштва "Просвјета" у Аустрији.

У оквиру обиљежава у петак је служена вечерња служба у Цркви Светог Саве и свечано отворена изложба "Хиландару у походе" сликара Станка Родића из Новог Сада.

- Његове слике-објекти изведени у невеликим форматима монументалне снаге, са осликаним камењем на којима су ликови светаца или зидине манастира Хиландара, као и уграђени делићи старе хиландарске ограде, врата, конопа и мрежа, приближиле су дух и лепоту овог древног манастира гостима прославе - саопштено је данас из "Просвјете".

Послије изложбе одржана је бечка промоција трилогије "Немањићи" Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића и том приликом је владика аустријско-швајцарски Андреј подсјетио да су и Хиландар и Немањићи међу кључним симболима стварања и трајања осмовјековног живота и дјеловања СПЦ.

- Свака од ових манифестација и сама за себе би представљала значајан културни и духовни догађај, а овако усклађене шаљу снажну поруку о јединству и трајању наше цркве и нашег народа - истакао је владика Андреј.

У суботу, 7. децембра, у Цркви Рођења Пресвете Богородице служено је вечерње богослужење у присуству владике Андреја и епископа врањског Пахомија, те свештенства и бројних гостију, а потом је одржана свечана академија.

Умјетнички дио вечери обиљежен је наступима Мешовитог епархијског хора "Корнелије Станковић" из Беча под диригентском палицом Иве Мрвош-Анокић, малог "Просвјетиног" хора под диригентском палицом Вере Симић, полазника "Просвјетине" школе српског језика и "Просвјетиног" клуба младих умјетника, као и групе "Трио покрет" из Београда.

Послије академије у црквеној сали отворена је изложба о животу и раду Милутина Миланковића који је својим животом и дјеловањем спојио Беч и Београд. Изложба је организована у сарадњи са Удружењем "Милутин Миланковић" из Београда и биће отворена све до Савиндана.

Свечаности су завршене јуче светом архијерејском литургијом у цркви Рођења Пресвете Богородице и свечаним ручком који је приредио епископ Андреј.

Овим поводом у Беч су пристигли бројни високи гости из матице и дијаспоре. Осим домаћина, епископа аустријско-швајцарског Андреја, били су присутни и епископ врањски Пахомије и епископ пакрачко-славонски Јован.

Међу званицама су били и амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић, представник Управе за сарадњу са црквама и вjерским заједницама Србије Марко Николић, представник Управе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић, бројни други представници државних, културних и просветних институција из Србије, Републике Српске и Аустрије.