latinica  ћирилица
09/12/2019 |  10:56 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Бијељина: Посљедице блокаде рачуна "Водовода"

Предузеће "Водовод и канализација" у Бијељини под блокадом је Пореске управе, којој дугује пола милиона КМ.

Руководство фирме је ове седмице успјело да прикупи и уплати 130.000 марака, а из Пореске поручују да рачун остаје блокиран до даљњег, док се не измири и посљедња марка дуга.

Посљедњих дана сазнало се за још нека дуговања Водовода. У питању је дуг према Фонду ПИО Републике Српске од 280.000 КМ.

- За октобар још није прокњижено задужење јер је рок за уплату два мјесеца, дакле ако се узме у обзир да су мјесечне обавезе Водовода 85.000 КМ онда тај укупни дуг премашује 280.000 КМ - појаснила је Весна Михајловић, Фонд ПИО.

Поједини одборници у Бијељини дуго су упозоравали на "недомаћинско пословање" руководства Водовода које је посљедњих година ту фирму довело у тешко стање.

Добављачима се дугује више од 800.000 марака, Пореској управи пола милиона.

- Најодговорнија особа за стање у Водоводу је представник државног капитала у Водоводу и актуелни градоначелник Мићо Мићић. Водовод није успио да измири ни рату по текућем кредиту. То је учинила Влада Српске а то ће доћи на наплату у буџет града Биејљина - истиче посланиук у НСРС Недељко Ћорић.

Откако је Водовод под лупом семберске јавности, градоначелник Бијељине није се оглашавао нити је хтио да одговори на новинараска питања у вези са стањем у тој фирми.

Руководство Водовода није забринуто за ситуацију у својој фирми ни након блокаде рачуна, и не признају да највећу штету трпе радници.

Милан  Панић, извршни директор за економско правне послове у Водоводу, каже да ће радници ће у току наредне седмице примити плату, али и да ће због овог стања плата каснити пар дана.

У Водоводу тврде да ће обавезе према Пореској управи ускоро измирити. У јануару долази на наплату нова рата кредита за канализацију, а јавност у Семберији тражи да одговорни положе рачуне грађанима - корисницима услуга Водовода.