latinica  ћирилица
09/12/2019 |  10:52 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Сребреница јача привредне капацитете

У Сребреници је посљедње двије године све више новоотворених фирми. Влада Републике Српске до сада је у инфраструктурне пројекте уложила више десетина милиона марака, а Влада Србије три милиона евра.

У сребреничкој Фабрици за поцинчавање производња је све већа, а ускоро ће отворити нови погон за профилисање лимова, што ће повећати број радника за још тридесетак. Тренутно их је стотину запослених.

Немања Стјепановић, технички директор Фабрике за поцинчавање, каже да они производе за аутоиндустрију и грађевинарство, а да 80 одсто својих производа пласирају на тржиште ЕУ, највише у Аустрију, Њемачку и Швајцарску.

Радници у овој фабрици су више него задовољни примањима и обимом производње.

Ведран Миладиновић наглашава да нема кашњења исплата, те да имају и 13 плату у јануару.

- Регрес добијамо у јулу. Имамо плаћен превоз и топли оброк - рекао је Миладиновић.

У индустријској зони Сребренице у посљедње двије године отворено је неколико нових погона.

Бојан Ранкић, сувласник компаније Економикгруп, рекао је да они производе моделарне контејнере намијењене за грађевинарство и друге послове за смјештај радника.

- Kомплетан обим производње се извози. Тренутно имамо 43 радника, а циљ нам је да убрзо и повећамо број запослених - рекао је Ранкић.

У Сребреници нови развој привреде, ново вријеме, за разлику од оног кад су долазиле стотине милиона међународне и помоћи из ФБиХ, а мало тога је остало видљивог, кажу Сребреничани. Влада Републике Српске уложила је више десетина милиона марака у инфраструктуру, а Влада Србије три милиона евра. У посљедње двије године регистровано је шест нових предузећа.

Младен Грујичић, начелник општине Сребреница, каже да су отворили један текстилни погон, што је веома важно како би било обезбијеђено да се запосле по два члана породице и остану да живе у Сребреници.

Влада Српске је, између осталог, основала и Јавну установу Национални парк Дрина.

Радомир Павловић, директор Националног парка Дрина, каже да ће парк погодовати развоју туризма, лова, риболова, али дјеловати на заштити средњевјековних градова и стећака.

Овдје се и даље чека обнова Бање Губер што би био нови замајац у развоју овог краја који прате и апсурди, а један од њих је да немају пекару.

Недим Смајић, предсједник СО Сребреница, каже да је очекују долазак посјетилаца и туриста од којих ће сви имати користи, а то значи и могућности за бројне послове.

У Сребреници је тренутно запослено око двије и по хиљаде људи. Посљедње инвестиције кроз нове погоне и најава обнове Бање Губер за сљедећу годину, могли би значајније да промијене демографску слику овог краја, односно да зауставе одлазак становништва.