latinica  ћирилица
09/12/2019 |  09:50 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Акција "Мадагаскар": Холанђанин приведен због шверца дроге (ФОТО)

Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП Републике Српске у сарадњи са Полицијом Холандије под надзором Тужилаштва БиХ спроводе међународну акцију кодног назива "Мадагаскар".

Једно лице је лишено слободе, а ријеч је о држављанину Холандије Корнелису Маринусу ван Велзену рођеном у Линдену. Он је приведен у просторије Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске у Бањалуци.

Фото: РТРС

Ван Велзен се сумњичи да је припремао производњу синтетичких дрога, бавио се нелегалним прометом хемикалија намијењених за производњу синтетичких дрога и организовано учествовао у припремним активностима за производњу синтетичке дроге. Сачињавао је лажне исправе и исте свјесно користио иако је знао да су лажне.

У претресима холандске полиције, јутрос је одузето 18 килограма МДМА дроге, сазнаје Срна.

Фото: РТРС

МДМА је синтетичка психоактивна дрога, по хемијском саставу слична метамфетамину и халуциногеном мескалину и у чистој форми је бијели кристални прах.

Акција је усмјерена на разбијање организоване криминалне групе која се бави неовлаштеном производњом и прометом опојних дрога.

Претресена кућа у Оџаку (Фото: РТРС)

У току су претреси објеката на пет локација на подручју Брчког и Оџака, а у реализацији активности учествују и припадници СИПА.

Претреси се врше на пет локација на подручју БиХ (куће и фирме).

Фото: РТРС

У исто вријеме, на подручју Холандије, у току су претреси на 15 локација. Приликом претреса пронађено је више предмета који се могу довести у везу са извршењем поменутог кривичног дјела.

Лабораторија за производњу амфетамина у Холандији (Фото: РТРС)