latinica  ћирилица
08/12/2019 |  19:10 | Аутор: СРНА

Спријечена градња српске цркве у Копру

Градња српске православне цркве у Копру стопирана је због одлуке новог градоначелника Алеша Бржана, за кога у Савезу Срба у Словенији кажу да диже тензију између два народа и поларизује друштво.
Копар (фото: ТВ Храм) -
Копар (фото: ТВ Храм)

Свештеник у Копру Дејан Мандић је навео да парцела, гдје треба да се гради храм, има грађевинску дозволу, али не и дозволу за сакрални објекат, те да је 90 одсто папирологије завршено.

Градња је, додао је он, стопирана прошле године послије промјене градоначелника.

- Нови градоначелник на све наше молбе месецима говори `видјећемо`, али нас заправо политички повезује са бившим градоначелником, што нам отежава да добијемо дозволу за почетак градње - истакао је Мандић.

Он је навео да је Бржан предложио митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију да СПЦ и Исламска заједница дају земљишта граду, а да ће он наћи нови простор који ће дијелити двије вјероисповести, али да су то одбили.

- Планирамо још један састанак митрополита загребачко-љубљанског Порфирија са градоначелником Копра Алешом Бржаном - каже Мандић.

Мандић је истакао да вјерници поштују то што је бивши градоначелник Борис Поповић урадио за њихову заједницу и имао разумијевања за приједлог да се гради храм, те предложио локацију за храм на уласку у град из правца Љубљане.

Цијели процес куповине био је легалан &мдасх; расписан је општински тендер и земљиште је купио ктитор храма Младен Милановић Каја из Републике Српске и поклонио га цркви.

Он је напоменуо да више од 40 година Српска православна црква у Копру изнајмљује Римокатоличку цркву за богослужења и да се поставља питање шта ће се десити уколико им тај простор затреба.

- Причали смо и са представницима Руске амбасаде у Љубљани, који нам дају безрезервну подршку - нагласио је Мандић.

Ненад Димитријевић из Савеза Срба у Словенији тврди да Бржан диже тензију између два народа и да заправо поларизује друштво, наводећи примјер да су у Копру до његовог доласка на власт веома лијепо живели заједно припадници исламске, римокатоличке и православне вјере.

Према његовим ријечима, ради се о злонамјерном појединцу и његовим сарадницима, а не о сукобу унутар двије цркве, пренио је Спутник.

Посљедњи попис, додао је Димитријевић, био је 2003. године, а процјене Савеза Срба у Словенији су да их има између 200.000 и 250.000.