latinica  ћирилица
08/12/2019 |  11:46 ⇒ 09/12/2019 | 08:25 | Аутор: СРНА

Јовановић: Континуирани рад на промоцији Српске

Представништво Републике Српске у Грчкој и ове године је континуирано радило на представљању културних, економских и привредних потенцијала Српске грчкој јавности, с циљем додатног унапређења сарадње, рекла је Срни шеф овог представништва Јелена Јовановић.
Јелена Јовановић -
Јелена Јовановић

Са циљем што бољег представљања институција, организација и компанија из Републике Српске, каже Јовановићева, Представништво је организовало и дало подршку њиховом учешћу на бројним привредним и културним манифестацијама.

Јовановићева је рекла да је са циљем промоције привредних и туристичких потенцијала на 35. Међународном сајму туризма "Филокесниа" Представништво обезбиједило упечатљиву медијску промоцију Републике Српске, те је на градским аутобусима Солуна постављена реклама са мотивима, односно предјелима из Републике Српске.

- Веома успјешно учешће на сајму су имале Туристичка организација Републике Српске, која је са Туристичком организацијом Града Солуна потписала меморандум о сарадњи, те туристичке организације Требиња, Фоче, Вишеграда, као и Олимпијски центар Јахорина и Херцеговачка кућа" - рекла је Јовановићева.

Она је навела да је по први пут ове године на 84. Међународном сајму предузетништва и иновација у Солуну, на којем је било више од 1.500 излагача, представљена и Српска, односно Универзитет у Бањалуци, као и студијски програми које Универзитет нуди, а највише интересовања посјетиоци су показали за студије на енглеском језику.

Да би био очуван дио српске историје, Представништво Српске ове године је дало подршку за снимање документарног филма "Чувар части и поноса-Ђорђе Михајловић", у част чувара српског гробља на Зејтинлику у Солуну.

Јовановићева каже да ће промоција овог документарног филма бити организована у Републици Српској и Србији, али и широм Грчке.

- У области просвете и културе ове године смо по први пут организовали манифестацију Дани култyре Републике Српске у Солуну, у оквиру којег је одржан велики број манифестација и састанака, приликом којих је на високом нивоу представљена Република Српска - рекла је Јовановићева.

Она је навела да се Дјечије позориште Републике Српске врло успјешно представило представом "Одисеј - сан о повратку", којој је присуствовало 300 ученика основних школа из Солуна.

Јовановићева је оцијенила веома значајним и учешће Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске на 16. Међународном сајма књига на којем су представљена издања из Републике Српске.

Она је подсјетила да је Представништво и ове године помогло при организовања Форума дијаспоре, који је одржан у Бањалуци под покровитељством предсједника Републике, а на којем су присуствовали и угледни представници дијаспоре из Грчке.

Осим тога, каже Јовановићева, неизоставан је био и допринос развоју спорта.

Она наводи да је Представништво препознало значај припрема за свјетско првенство Теквондо клуба "Српски соко" из Зворника, који постиже све боље резултате.

- Овај спортски колектив је заједно са грчком репрезентацијом, која је актуелни европски првак у овом спорту, имао припреме за Свјетско првенство које је одржано ове године у Бугарској и на којем су Јована Крстић и Дарио Костић из "Српског сокола" освојили бронзане медаље - рекла је Јовановићева.

Она је додала да су припреме у Солуну, које су трајале 10 дана и које је водио тренер грчке репрезентације Никос Леусис, свјетски и европски теквондо првак, значајно допринијеле јачању српско-грчког пријатељства.