latinica  ћирилица
07/12/2019 |  21:40 ⇒ 08/12/2019 | 08:04 | Аутор: Б92

Како изабрати најбољег пса чувара?

Када је одабир паса чувара у питању, већина људи код одабира гледа да пас буде што већи, снажнији и да има што јачи угриз, односно да изгледа што опасније.
Пас (Фото: Depositphotos/Madrabothair) -
Пас (Фото: Depositphotos/Madrabothair)

Сматрајући како код одабира пса чувара не би требало занемарити ни колико он опасно звучи, британска осигуравајућа кућа "Churchill Home Insurance" спровела је занимљиво истраживање у склопу кога су од испитаника тражили да слушајући претходно снимљене лавеже препознају којој пасмини припадају.

Резултати истраживања многе су изненадили јер је готово половини испитаних (њима 46 одсто) лавеж лабрадора звучао толико опасно да су изјавили како је ријеч о лавежу ротвајлера, пише index.hr. Потпуно неочекивано, испитаници су лавеж лабрадора оцијенили најопаснијим.

Са друге стране, да лавеж изгледом пуно опаснијих ротвајлера звучи опасно, оценило је тек 19 одсто Британаца. Да лавеж бултеријера звучи опасно, оценило је тек 11 одсто испитаних. Од 10 пасмина, колико их је било обухваћено истраживањем, најбезопаснијим лајавцима показале су се "тој" пудле.

Коначна листа од најстрашнијег према псу који лаје најмање опасно, изгледа овако: лабрадор, вајмарски птичар, ротвајлер, немачки овчар, бултеријер, енглески спрингер шпанијел, западношкотски бијели теријер, бигл, јоркширски теријер и "тој" пудла.

Истраживање је показало да 84 одсто Британаца вјерује да ће чињеница да имају пса провалнике одвратити од покушаја да им провале у домове.