latinica  ћирилица
07/12/2019 |  20:08 ⇒ 21:45 | Аутор: СРНА

На Јахорини званично отворена нова ски-сезона

На Јахорини је вечерас званично отворена нова ски-сезона пуштањем у рад новоизграђеног ски-лифта "Сидро" Пољице, те паљењем олимпијске бакље, која ће горјети током године као подсјетник на олимпијску 1984. годину.

Олимпијски пламен упалили су Немања Мајдов, свјетски првак у џудоу, са осталим олимпијцима и параолимпијцима са подручја града Источно Сарајево.

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић рекао је новинарима да су и ове године први у региону пустили скијалиште у рад.

- Пустили смо у рад нови лифт капацитета 1.200 скијаша на сат, урадили освјетљење на дужини од пет километара и захваљујући ски-лифту "Сидро" омогућено је ноћно скијање на цијелој стази Пољице. Систем за вјештачко осњеживање је у погону, урадили смо ново језеро, тако да смо задовољни урађеним инвестицијама - навео је Љевнаић.

Он каже да ће сада бити растерећена гужва на шестосједу Пољице, те да се новом стазом која је покривена системом за осњежавање може спустити до почетне станице гондоле, која је отворена прије седам дана.

Љевнаић је истакао да је Јахорина највећи бисер Републике Српске, те да су све успјели да реализују захваљујући Влади Српске и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељко Елек рекао је да је енглески лист "Гардијан" прогласио Јахорину за једну од 10 најбољих ски-центара у Европи.

Он истиче да ће током љетне туристичке сезоне Јахорина бити најпосјећенији центар у југисточној Евопи.

- Испунили смо обећања да ће Јахорина бити туристичка дестинација и планирамо доста инвестиција за љето које су већ спремне. Многа изненађења нас чекају - истакао је Елек.

Бернард Кершбаум, представник компаније "Допелмаyр" која се бави инсталацијом ски-лифтова, рекао је да им је ово први пројекат у БиХ, а ски-лифт "Сидро" ће бити лак за одржавање и требало би да траје 40 година.

Уручујући поклон директору Олимпијског центра "Јахорина", он је рекао да ова планина има сјајан потенцијал и да се надају будућим заједничким пројектима.

У оквиру свечаног отварања ски-сезоне вечерас ће на Јахорини концерт одржати свјетски позната музичка звијезда Брајан Фери.