latinica  ћирилица
07/12/2019 |  19:53 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Семберија: Нема трихинелозе, али никад довољно опреза

Процјењује се да је само трећина домаћинстава завршила послове око свињокоља, али и да до сада није забиљежен ниједан случај трихинелозе.

У вријеме свињокоља у Српској, ранијих година је највише свиња обољелих од трихинелозе регистровано у Семберији. Посљедњих година, број заражених животиња у овом дијелу Српске знатно је смањен. Хигијена у оборима, дератизација и стручно уништавање обољелих животиња дали су резултате.

Перо Драгојловић, узгајивач свиња, каже да контролишу месо сваке заклане свиње ради безбједности. Истиче да се контрола меса код ветеринара уоште не доводи у питање, јер је цијена контроле занемарљива  у односу на посљедице које може изазвати заражено месо.

Узорак меса за анализу узима се од дијафрагме, а контролу треба да раде искључиво стручне особе у ветеринарским станицама. Некада је анализа рађена методом компресије. Посљедњих година користи се метод дигестије јер је сигурнији, тврде ветеринари.

Срђан Пантић, доктор ветеринарске медицине, наглашва да месо сваке заклане животиње мора бити прегледано. Напомиње, да када је у питању трихинела није пресудно да ли су све свиње биле у истом обору, те колико су старе, јер до инфекције трихинелом долази индивидуално и тако их ветеринри и третирају на прегледу.

Иако до сада бијељинској ветеринарској инспекцији није пријављен ниједан случај обољелих животиња, нису оптимистични, јер је свињокољ тек почео.

Славиша Станкић, градски ветеринарски инспектор, каже да још нису имали ниједан потврђен случај, али подаци су непотпуни, јер је свињокољ спороведен на око 30 одсто од планираног. Напомиње, да ће тек крајем децембра имати потпуније податке.

Ветеринари савјетују обавезну контролу свињског меса, без обзира на то да ли је ријеч о прасету или одраслој свињи из властитог узгоја или је купљена на пијаци, с обзиром на то да је трихинелоза опасна заразна болест која може узроковати оштећење мишића, поремећај срчаног ритма и срчани застој.