latinica  ћирилица
07/12/2019 |  18:25 ⇒ 18:31 | Аутор: СРНА

Перовић: Некоректан приједлог Владе Црне Горе

Ректор Цетињске богословије Српске православне цркве /СПЦ/ Гојко Перовић сматра некоректним приједлог представника Владе Црне Горе да се разговара о препорукама Венецијанске комисије, јер за четири године приче о закону о слободи вјероисповијести није одржан ниједан званични састанак са црквама и вјерским заједницама.
Цетињски манастир - Фото: Wikipedia
Цетињски манастирФото: Wikipedia

Из Владе Црне Горе су раније саопштили да су имали сусрет са представницима СПЦ, али да они нису прихватили дијалог о испуњавању препорука Венецијанске комисије, условљавајући га разговорима и иствоременим доношењем закона о реституцији црквене имовине.

Перовић сматра да ништа у вези са Приједлогом закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница не иде како треба, преносе црногорски електронски медији.

- Како причати о било каквим принципима законског текста у данима када први човјек државе и владајуће партије најављује неуставну дјелатност по којој ће секуларна партија "обновити цркву"- навео је Перовић.

Перовић је питао ко је наиван да вјерује министру правде Црне Горе Зорану Пажину да држава неће улазити у храмове кад његов претпостављени даје такве изјаве?

- И кога онда брига да анализира правне финесе и двосмислености од којих врви поменути приједлог, када предсједник тако отворено и гласно крши Устав који прописује одвојеност цркве и државе - питао је Перовић.

Из Владе су објаснили да је Приједлогом закона прописано да ће сви вјерски објекти који представљају културну баштину, а који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности 1918. године и касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице, бити препознати као државна имовина.

Перовић је рекао да је требало упристојити одредбе које у текст закона уносе 1918. годину, а за које сматра да су нецивилизоване.

- Требало их је правно уобличити јасним упућивањем на правну заштиту које цркве и вјерске заједнице имају на располагању приликом доказивања "чија је црквена имовина" - рекао је Перовић.

То је, како је навео Перовић, и овај пут изостало јер је игра ријечи при помињању управног и парничног поступка толико нејасна да оставља утисак "планинске магле", а не квалитетног законског текста који доноси једна уређена правна држава./