latinica  ћирилица
07/12/2019 |  11:02 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Пресуда Тодосијевићу скандалозна представа Приштине

Одлука Основног суда у Приштини да на двије године затвора осуди бившег министра администрације и локалне самоуправе у Влади самопроглашеног Косова Ивана Тодосијевића због изјаве о Рачку је скандалозна представа косовског правосуђа, оцијенио је адвокат Горан Петронијевић.
Горан Петронијевић (Фото:Medija centar Beograd) -
Горан Петронијевић (Фото:Medija centar Beograd)

- То је потпуно недоспустив начин квалификовања вербалног иступа некадашњег министра Ивана Тодосијевића који је рекао истину коју цијели свијет зна - да је Рачак инсцениран - рекао је Петронијевић за РТС.

Напомињући да случаја "Рачак" нема ни у једној пресуди Хашког трибунала, Петронијевић истиче да је све што се ради на самопроглашеном Косову планирано у неким другим центрима, као што је Вашингтон.

Он истиче да је то некада био Брисел, који је био посредник са Вашингтоном, а сада је то директно Вашингтон.

- Све што се догађа на Косову /и Метохији/ у контексту је плана САД за рјешавање проблема на Косову. Све што се говори у Приштини иде на слабљење позиције Србије и преговарача из Београда у даљем току преговора - оцијенио је Петронијевић.

Тужбу против предсједника Србије Александра Вучића због изјаве да је масакр у Рачку измишљотина Вилијема Вокера, Петронијевић види као покушај излазне стратегије да туже сваког ко изговори "оно за шта сви знамо да је истина".

- Савјетујем сваком Србину са Косова да сваки дан по 100 пута понови "Рачак је лаж". Онда ћемо да видимо да ли ће процесурати све Србе који то изговоре или оне који о самом случају говоре као стручњаци, политичари или новинари с циљем демаскирања покушаја Приштине да постане држава - рекао је Петронијевић.

Познати адвокат сматра да су оптужнице у случају убиства Оливера Ивановића још једна фарса Приштине, која покушава да прикрије сопствени злочин.

- Убијеђен сам да је Оливер Ивановић највише сметао у овом историјском тренутку, да Приштина стоји и иза налагодавца и иза извршиоца. Мислим да је један од главних мотива показати прстом на Београд и унети раздор између власти и опозције - рекао је Петронијевић.

Он истиче да ће колатерална штета бити оптужени који се налазе у притвору у којем су провели скоро годину дана без оптужнице.

"У последњих шест месеци није предочен ниједан нови доказ. Пред истицање рока од годину дана наврат-нанос је подигнута оптужница за некакво прикривање злочина и за неставестан рад у служби", наводи Петронијевић.

Он подсјећа да су још три особе, које су у бјекству, означене као организатори криминалне групе која је основана 2011. године.

- Те године су били сукоби и паљење административних прелаза. Ако се мисли на тај чин отпора за спречавање заузимања сјевера Косова и Метохије онда вјероватно организовану криминалну групу представља читав српски народ са сјевера Косова и Метохије - наводи Петронијевић.

Он истиче да никаква узрочно-посљедична мрежа не постоји између оних који су означени за вође криминалне групе и убиства Оливера Ивановића, посебно не оних који су означени као помагачи.