latinica  ћирилица
07/12/2019 |  10:24 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Рајилић: Путујемо у Стокхолм да подржимо нобеловца

Чланице Удружења жена жртава рата Републике Српске сутра путује у Стокхолм како би пружиле подршку писцу Петеру Хандкеу на додјели Нобелове награде за књижевност.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је Срни да чланице овог удружења нису дио никаквог протеста и или нечијег сценарија, већ путују достојанствено у Стокхлом како би представиле Српску и подржале нобеловца.

Рајилићева је рекла да је подршку Удружењу у реализацији ове активности пружила Влада Републике Српске и предсједник Српске Жељка Цвијановић.

Она навела да ће чланице Удружења боравити у Стокхолму од 8. до 12. децембра на позив Савеза Срба из Шведске да присуствују додјели Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу.

Према програму посјете, каже Рајилићева, чланице Удружења присуствоваће на два важна догађаја - академији уочи додјеле Нобелове награде испред Куће града и концерту филхармоније.

Она је додала да у Стокхолм путују чланице Удружења из свих крајева Републике Српске - Источног Сарајева, Братунца, Бијељине, Брчког и Бањалуке.

Шведска краљевска академија додијелила је Хандкеу овогодишњу Нобелову награду за књижевност за утицајан рад који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања.

Ова одлука наишла је на критике дијела јавности на Западу и на Балкану.

У Стокхолму је планирано одржавање протеста у уторак, 10. децембра, када би шведски краљ Карл Густав требало да уручи награду аустријском писцу.