latinica  ћирилица
07/12/2019 |  10:07 ⇒ 10:08 | Аутор: Вечерње новости

Ким узвратио Трампу: Ти си сенилни старац

Након што је амерички предсједник Доналд Трамп поново запријетио војном акцијом, Сјеверна Кореја је узвратила вербалним нападом.
Доналад Трамп и Ким Џонг Ун - Фото: AP
Доналад Трамп и Ким Џонг УнФото: AP

Наиме, сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун је рекао како ће Трампа сматрати "сенилним старцем", уколико настави да користи провокативни језик.

Прва замјеница сјевернокорејског министра спољних послова Чое Сон Хуи огласила се преко државних медија, а након што је Трамп сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна назвао "рокет мен" (ракеташ) и запријетио војном акцијом.

- Ако се поново употребе језик и изрази који подстичу атмосферу конфронтације, то се мора дијагностификовати као повратак сенилног старца - рекла је Чое.

Она је наведа да су Трампове примедбе "подстакле таласе мржње Сјеверне Кореје према САД", јер су показале "непристојност према достојанству врховног вође". Пјонгјанг ће одговорити на свој оштар начин уколико Трамп поново употријеби сличне фразе и покаже своју намјеру да провоцира Сјеверну Кореју.

Сјеверна Кореја је још 2017. године назвала Трампа сенилним, а ово је први пут за више од годину да је Пјонгјанг отворено критиковао Трампа. Трамп и Ким су се посљедњи пут састали у јуну, у демилитаризираној зони између двије Кореје. Пјонгјанг је и послије тога наставио са тестирањем балистичких ракета, посљедњи пут прошле седмице.