latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:59 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Руски хирурзи у посјети УКЦ Републике Српске

У периоду од 2. до 8. децембра у Универзитетско клиничком центру Републике Српске ординирају два руска хирурга из области онкологије и абдоминалне хирургије. Посјета се реализује у оквиру сарадње УКЦ-а са Онкоцентром из Санкт Петербурга.

Еминтни руски хирурзи заједно са стручњацима са УКЦ-а Републике Српске из области онкологије и абдоминалне хирургије изводе интервенције.

- Ову седмицу имамо два вансеријска хирурга, какви се ријетко могу срести у највећим свјетским центрима и оно што је врло битно, хирурзи су овдје данас и читаве седмице са пацијентима, радили су заједно са нашим љекарима и гдје су наши љекари учили од хирурга свјетског гласа - истакао је Владо Ђајић, директор УКЦ Републике Српске.

Малхаз Цикоридзе, начелник Абдоменалне хирургије Санкт Петерсбург, похвалио је УКЦ Републике Српске.

- Овај клинички центар у Бањалуци је заиста савремен. Заиста су дивне операционе сале, комплетна опрема, подршка је заиста добра, апаратура је такође веома добра, оно што морам такође рећи јесте да је колектив веома добар - поручио је доктор Цикоридзе.

Знање и умијеће, синхронизација покрета и приликом примјене различитих техника су избрисали све евентуалне језичке и техничке баријере.

- Операције су биле извршене на високом нивоу, љекари су заиста прави професионалци и оно што је врло важно за неурохирургију, да она не може без високопрецизних микроскопа, што се овдје посједује - нагласио је доктор Александр Семјонов, начелник Неурохирургије из Октоцентра Санкт Петербург.

Радна посјета је реализована у оквиру сарадње са Онкоцентром из Санкт Петербурга која се континуирано одвија од септембра прошле године.