latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:51 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

Стокхолм: Хандкеа на прес конференцији провоцирали питањима

Како се приближава термин за додјелу Нобелове награде за књижевност, медијски притисак на аустријског књижевника Петера Хандкеа све је јачи.

У оквиру Нобелове недјеље, Хандке је у Стокхолму одржао обавезну конференцију за новинаре, на којој готово ниједно питање није имала везе с његовим књижевним дијелима.

Конференција за новинаре Петера Хандкеа није другачије ни могла да прође, након жестоке кампање која се против њега води од дана када је објављено да је добио Нобелову награду. Због својих увјерења, а највише због подршке Србији и Србима, Хандке је постао мета дијела свјетске интелектуалне заједнице, али и бошњачких удружења која су најавила протесте у Стокхолму, на дан додјеле награде. Најављени протести били су и једно од питања упућених аустријском књижевнику.

- Сјећам се прије 4-5 година сам био у Ослу, гдје сам добио Ибсенову награду, и тада је било великих протеста када сам улазио у Позориште у Ослу. Било је много повика "фашисто, фашисто", застао сам и хтио да разговарам с тим дамама и том господом, али они нису жељели са мном. Тако да не знам шта да радим - истакао је Петер Хандке, добитник Нобелове награде за књижевност.

Хандке је рекао да је имао идеју да, као гест помирења, разговара са двије мајке, српском и бошњачком, које су изгубиле дјецу у рату, али му је пријатељ из БиХ, рекао да је то тренутно немогуће. На питање да ли и данас има исто мишљење о Југославији, одговорио је да мрзи мишљења.

- Ја не пишем своје мишљење. Никада нисам имао мишљење, мрзим мишљења. Има једна сјајна прича Јане Аустин (Џејн Остин) када једну младу даму питају за мишљење, она одговара да јој се свиђа књижевност, а не мишљења - додао је Хандке.

Уз Хандкеа, у уторак 10. децембра у Стокхолму, Нобелову награду за књижевност примиће и Олга Токарчук, пољска списатељка и активисткиња. Међутим њено номиновање, изазвало је далеко мање пажње.