latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:47 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Усвојен Нацрт закона о високом образовању

Народна скупштина Републике Српске усвојила је измјене закона о гарантном фонду, дјечијој заштити и нацрте закона о високом образовању и обезбјеђењу квалитета у високом образовању.

Без расправе усвојен је Нацрт измјена Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја, док су Нацрт измјена Закона о рачуноводству и ревизији подржали и власт и опозиција.

Јасније прописивање професионалних обавеза, али и услова које морају испуњавати књиговође и рачуновође уз детаљније уређење надзора и казни кључне су измјене. Нацрт предвиђа и проширење надлежности Савјета за ревизију и рачуноводство.

- Предложеним измјенама и допунама дефинишу се услови за издавање, обнављање и одузимање лиценци овлаштеним ревизорима што није дефинисано постојећим законом. Такође прописују се случајеви у којима ће се одузети лиценца овлаштеном ревизору као и када ће Министарство донијети рјешење о престанку важења лиценце - истакао је Зоран Бабић, помоћник министара финансија Републике Српске.

О овом нацрту владајући и опозиција јединствени. Споран им је члан 4. предложеног нацрта. Њиме би се вођење пословних књига повјерило онима који те послове обављају као претежну дјелатност. Сертификованим рачуновођама би се омогућило да финансијске извјештаје сачињавају само за микро правна лица.

- Зашто би књиговодство било претежна дјелатност, зашто неког стављате у подређен положај, не мора бити претежна дјелатност - каже Миладин Станић, посланик СДС-а.

Игор Жунић, посланик СНСД-а, истиче да ће се инсистирати да члан 4. и све о чему су колеге из позиције и опозиције причале да се добро размотри.
(„Инсистирамо да овај члан 4. и ово све о чему су колеге причале из позиције и опозиције се дебело размотри.“)

Дарко Бањац, посланик ДНС-а сматра да закон треба да прође у нацрту.

- У име Клуба ДНС-а желим да вам кажем, овај закон има доста добрих ствари и треба да прође у нацрту, ја вас молим да ово не буде у приједлогу - рекао је Бањац.

Остане ли спорни члан, посланици су изразили бојазан да би њиме било угрожено најмање 200 стручних лица. Предложени нацрт упућен је на стручну расправу.