latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:39 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Шта о приједлогу буџета мисле синдикати, пензионери и послодавци?

Планирани буџет је већи, ради се на повећању плата и пензија, а дан након усвајања Приједлога буџета за наредну годину, социјални партнери имају потпуно различите оцјене.

Пензионери замјерају веће повећање плата него пензија, синдикати кажу да поједини имају примједбе на начин расподјеле новца, а послодавци се питају да ли ће наредне године, привреда моћи да напуни буџет према плану.

Сва буџетска плаћања за наредну годину треба да стану у три милијарде 425 милиона марака. Такав је план Владе Српске, која је предвидјела раст за 108.4 милиона марака или 3.3 одсто у односу на овогодишњи ребаланс.

- Нема ту мјеста задовољству никаквом - рекао је Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

Предсједница Савеза синдиката Републике Сроске Ранка Мишић, истакла је да "релативно, корисници буџета нису незадовољни буџетом", док Саша Тривић из Уније удружења послодаваца напомиње да су "послодавци увијек задовољни кад нису добили неки посебан порез".

- И боље плате, одређена друга давања која су у интересу Републике Српске и бољег живота на овим просторима - истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Једна од највећих ставки у буџету су плате – 844.8 милиона марака, што значи увећање од 81.6 милиона марака у односу на овогодишњи ребаланс. Ранка Мишић каже – веће плате значе већу потрошњу. Поједини синдикални представници замјерају начин расподјеле средстава, а има и захтијева који нису испоштовани.

- Оно што нисмо добили је више новца за Програм социјалног збрињавања радника. Исти је ниво као прошле године, јер смо мислили да је вријеме да се тај процес оконча, заврши, измире сва дуговања према радницима који су у процесу стечаја и приватизације остали без посла - сматра Мишићева.

За исплату пензија планирано је милијарду и 142 милиона марака. То је повећање од 40 милиона. Раде Ракуљ наводи – ријеч је о 266 000 пензионера, па повећање од 40 милиона марака не могу да прихвате. Јаз између плата и пензија, каже, никада није био већи.

- Тих 40 милиона може се само задовољити потреба инфлације у овој години и раста плата. Дакле, ми ћемо ускладити сад у јануару тај раст и сви ће новци бити потрошени. Значи, нема никаквог повећања у идућој години - тврди Ракуљ.

Дуго се, истичу послодавци, говори о растерећењу привреде, па су очекивали да ће ефекти бити видљивији.

- Ми смо се договорили да се иде на смањење стопе за запошљавање са 0,8 на 0,6 одсто, што је ипак помоћ послодавцима у ситуацији када имамо проблема са брзим растом плата који није једноставно ни лако остварити - навео је Тривић.

Привреда, каже Тривић, увијек бира конзервативније планирање. Раст буџета од 108 милиона марака у садашњим околностима посматрају са скепсом, и да су га сами писали, кажу, буџетски оквир би вјероватно био мањи.