latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:31 | Аутор: СРНА

Албанци поднијели пријаву против Вучића

Против предсједника Србије Александра Вучића поднесена је кривична пријава пред косовским Специјалним тужилаштвом "због негирања злочина и масакра у Рачку", потврдио је за "Косово онлајн" адвокат Том Гаши.
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Голл) -
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Голл)

Гаши, који је бивши правни заступник породица наводних жртава у Рачку код Штимља, кривичну пријаву је поднио због Вучићеве јучерашње изјаве да је Рачак фабрикован.

Он је, како преносе медији на албанском језику у Приштини, у пријави навео да је Вучић негирањем масакра у Рачку и давањем подршке бившем министру самопроглашено Косова Ивану Тодосијевићу "намјерно подстицао и јавно подржао нетолеранцију између етничких група - Срба и Албанаца који живе на Косову".

Гаши је навео и да је "Вучић оваквом изјавом починио кривично дјело подстицања на националну, расну, вјерску мржњу, немир или нетолеранцију", за које је на двије године затвора у првостепеном поступку осуђен Тодосијевић.

Министарство спољних посова самопроглашеног Косова саопштило је да је данас позвало све међународне институције, посебно ЕУ и САД да изврше притисак на институционалне вође Србије да прекину са говором мржње и негирањем злочина.

Бивши министар управе и локалне самоуправе самопроглашеног Косова Иван Тодосијевић, који је и функционер Српске листе, осуђен је јуче неправоснажно на двије године затвора, а пресуда је изречена на основу оптужнице која га терети за "подстицање на националну, расну, вјерску или етничку мржњу, подјеле или нетрпељивост".

Оптужница против Тодосијевића подигнута је због тога што је поводом 20 година од НАТО агресије на церемонији у Звечану рекао да је повод за агресију на Србију била "такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак".