latinica  ћирилица
06/12/2019 |  15:54 ⇒ 17:40 | Аутор: БЕТА

Меркел у Аушвицу: Осјећам стид због злочина које су починили Нијемци (ВИДЕО)

Њемачка канцеларка Ангела Маркел рекла је у некадашњем њемачком нацистичком логору Аушвиц-Биркенау на југу Пољске колико дубоко се стиди варварских, незамисливих злочина које су починили Нијемци у том логору смрти и током Другог свјетског рата.

- Осјећам дубоки стид због варварских злочина које су овде извршили Нијемци. То су били злочини који су прешли све границе тога што човјек може да замисли - казала је Меркел која је, први пут као канцеларка, обишла ту највећу фабрику смрти коју су нацисти подигли у окупираној Пољској, на 10. годишњицу оснивања међународне Фондације која је прикупила средства за конзервацију и одржавање меморијалног комплекса који је постао симбол Холокауста.

Меркел је нагласила је да је за Нијемце то одговорност која никада неће проћи.

- Аушвиц-Биркенау је њемачки логор смрти. Створили су га Нијемци. Стало ми је да нагласим ту чињеницу. То је одговрност која никада не пролази. Он се налази у Пољској. Али у логору (Аушвиц) извршиоци злочина били су Нијемци - казала је њемачка канцеларка.

Меркел је обишла је логор и давно раније, приликом посјете свог партијског шефа, тадашњег њемачког канцелара Хелмута Кола који је у логору одабрао 1989. и 1995. године ћутњу, јер, како ја записао, пред таквим злом човјек остаје нијем.

Први њемачки канцелар који је посетио Аусцхwитз, Хелмут Сцхмидт, обратио се 1977. године са тог највећег гробља поруком да једини ко у Аушвицу нема право да ћути јесте управо канцелар Њемачке, земље која је одговорна за те монструозне злочине.

- Данас сам говорио канцеларки о логору Треблинка. Она је такође симбол оних времена. Данас нестају људи који су били свједоци тих страшних времена. Наша обавеза јесте да његујемо то сјећање, јер ако сјећање нестаје то је као када би други пут нанијели патњу онима који су ту преживјели незамислив пакао - казао је пољски премијер Матеуш Моравецки.

Пољски премијер је подсјетио да сваки зид, барака, стазе у Аушвицу јесу нијеми свједоци ондашњих злочина.

- Софиа коска Зуска је говорила да свако ко је равнодушан пред злом је као саучесник зла. Ми данас можемо да кажемо да онај ко је равнодушан пред историјским лажима као да је коаутор тих лажи - казао је пољски премијер и обећао је преживјелим логорашима да ће Пољска бринути о свим мјестима, свим меморијалима где су почињени злочини Другог свјетског рата.

Маркел јенајавила је пред долазак у Аушвиц на обиљежавање 10. годишњице оснивања Фондације у коју су 38 држава свијета и приватни донатори уплатили 120 милиона евра за конзерваторске радове, како се комплекс логора због зуба времена не би претворио у рушевине, да ће Нјемачка, која је 2009. године као највећи појединачни донатор уплатила 60 милиона евра и сада уплатити идентичну суму.

- Ту су убијани Јевреји, а такође Пољаци, Роми, Синти, совјетски заробљеници. Та земља, ти зидови су натопљени страхом, криком, сузама и крвљу људи које су масовно убијали. То место ће заувијек бити упозорење за сва покољења какве злочине је у стању да почини човјек опијен мржњом и презиром према другим народима - поручио је у писму пољски предсједник Анџеј Дуда.

Меркел и Матеусз Моравецки у логор су ушли кроз главну капију са циничним нацистичким написом "Рад ослобађа", положили вијенце пред Зид смрти, гдје су у првим годинама логора масовно стрељани логораши, док нацисти нису усавршили монструозну индустрију убијања у гасним коморама.

Након обраћања на свечаности, Меркел и Моравецки положили су цвијеће и пред главни Споменик жртвама логора испред рушевина некадашњих гасних комора.

Повезане вијести:

Меркелова у обиласку Аушвица