latinica  ћирилица
06/12/2019 |  15:18 | Аутор: СРНА

Линта: Затражити изручење генерала Ђукића Србији

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је као скандалозну и антиевропску намјеру Хрватске да и даље судски прогони генерала Борислава Ђукића, те позвао Министарство спољних послова Србије да због тога упути протест Загребу и затражи његово изручење Београду.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је оцијенио да монитрани процес генералу Ђукићу није само суђење једном човјеку, већ и ЈНА, Војсци Републике Српске Крајине, крајишким Србима и Србији, да би се оправдала злочиначка политика усташког режима Фрање Туђмана, чији је циљ био стварање етнички чисте велике Хрватске.

- Такође, циљ судских процеса јесте да се оправда бесмислена оптужба хрватске стране да су Срби, тобоже, били агресори и злочинци, а Хрвати жртве које су водиле ослободилачки рат - упозорио је Линта.

Он је констатовао да је трагична чињеница да је пензионисани генерал ЈНА Борислав Ђукић новембра прошле године у Жупанијском суду у Сплиту осуђен на девет година у класичном монтираном процесу за наводни ратни злочин - рушење бране "Перућа", саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је навео да је током судског поступка против генерала Ђукића направљен низ незаконитих радњи и није изведен ниједан доказ да је био близу бране "Перућа" и наредио подређенима да активирају експлозив.

- Осим тога, хрватско тужилаштво је, по налогу хрватских власти, против генерала Ђукића покренуло други монтирани судски процес и подигло оптужницу за наводне ратне злочине на подручју Шибенско-книнске жупаније - рекао је Линта.

Он је нагласио да је генерал Ђукић своју војничку дужност обављао часно и поштено и није починио било какав ратни злочин, за шта га, на основу лажних доказа, терети хрватско тужилаштво.

- Генерал Ђукић је у оружаним сукобима учествовао као официр ЈНА и помагао у спасавању нападнутих припадника ЈНА, њихових породица и заштити српског народа - навео је Линта.