latinica  ћирилица
06/12/2019 |  14:10 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Промовисана 322 кадета 20. класе Полицијске академије (ФОТО/ВИДЕО)

Свечана промоција 322 кадета 20. класе Јединице за полицијску обуку - Полицијске академије Министарства унутрашњих послова  Републике Српске одржана је данас у Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке.

Кадети су прву фазу обуке у трајању од шест и по мјесеци прошли у Полицијској академији, потом шест мјесеци у полицијским управама, а завршна фаза обука је обављена на Полицијској академији.

Одлуком министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача за постигнуте резултате у учењу и владању сатом са посветом награђени су Обрад Вуковић, Слађана Томовић и Данка Јовановић који су имали просјечну оцјену пет.

Три најбоља кадета у овој класи, одлуком министра, награђена су и могућности да изберу организациону јединицу МУП-а Српске у коју ће бити распоређени.

Лукач је рекао да ће 322 млада полицајца наредне седмице бити распоређена на радна мјеста у полицији широм Српске, како би бринули о безбједности грађана.

- Истовремено, почели смо на Полицијској академији да школујемо нову класу од 334 кадета и надамо се да ће и они бити промовисани за тринаест и по мјесеци - истакао је министар унутрашњих послова Српске.

Он је подсјетио да су Центар за обуку у Залужанима почели да уређују прије неколико година захваљујући Влади Српске на челу са Жељком Цвијановић, а да настављају да раде и граде уз помоћ актуелног предсједника Владе Радована Вишковића.

Према његовим ријечима, на прољеће ће почети градња нове зграде Полицијске академије која ће бити у склопу Центра за обуку.

Начелник Управе за полицијско образовање МУП-а Српске Миле Шикман рекао је да је обука кадета трајала 13 и по мјесеци током којих су савладали теоријску и практичну наставу, те стекли знања и вјештине наопходне за обављање полицијског посла.

Фото: СРНА

- Примијенили смо нови и саврмени наставни план и програм. Сигурни смо да су МУП, а тиме и Република Српска добили генерацију добро обучених и оспособљених полицијских службеника. То је најбоља гаранција заштите уставног поретка и безбједности грађана и њихове имовине - истакао је Шикман.

Најбољи кадет 20. класе Обрад Вуковић рекао је да је послије завршетка студија на београдском универзитету дошао у Полицијску академију са жељом да постане полицајац.

- Част и задовољство ми је да радом у служби представљам МУП и Републику Српску. Даћу све од себе да буде очувана безбједност наших грађана, а сигуран сам да ће то учинити и моје колеге - истакао је Вуковић, који је тренутно распоређен у Полицијску станицу Лауш у истоименом бањалучком насељу.

Фото: СРНА

Слађана Томовић, која је распоређена у исту Полицијску станицу, изјавила је да јој је задовољство носити униформу МУП-а Српске.

- Очекујем да ћемо сви који смо данас промовисани овај посао радити часно и поносно до краја живота - рекла је Томовићева.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да улазак нове генерације у састав Министарства унутрашњих послова обезбјеђује додатну снагу тој институцији, али и цијелој Српској с обзиром на улогу коју МУП има у заштити уставног поретка и живота и имовине грађана.

Фото: РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је Српска опредијељена да кадровски, материјално и технички јача Министарство унутрашњих послова, те да је то одговор на многе изазове и гаранција да ће бити заштићена Република и њени грађани.

Вишковић је пожелио успјешан рад младим полицајцима који су успјешно завршили школовање и обуку и постали саставни дио полиције Српске.

- Српска из године у годину има све већи број кадета чиме кадровски јачамо МУП и подмлађујемо његов састав младим и школованим људима. Они треба да представљају будућност Републике Српске са безбједносног аспекта који је веома значајан за све грађане. Пред њима је одговоран, али частан посао - рекао је новинарима Вишковић.

Повезане вијести:

Цвијановићева: Нова генерација полицајаца даје додатну снагу Српској (ВИДЕО)