latinica  ћирилица
06/12/2019 |  12:18 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Представа позоришта "Јазавац" разгалила публику

Представа "Истина" Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке одушевила је и насмијала публику у Културном центру Источно Ново Сарајево причом о љубавним преварама између два брачна пара, најбољих пријатеља.
Источно Сарајево - Фестивал малих сцена и монодраме - представа "Истина" - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Фестивал малих сцена и монодраме - представа "Истина"Фото: СРНА

Представу, која је одиграна синоћ, режирао је Жељко Стјепановић, који и игра у овом позоришном комаду заједно са Љубишом Савановићем, Александром Спасојевић и Драганом Марић. 

- Текст комедије написао је француски млади писац Флоријан Зелер и тај текст ми се одмах допао јер је добро и некако паметно написан, а гледаоце води током читаве представе да не знају шта ће се догодити на крају - рекао је Стјепановић Срни.

Према његовим ријечима, та неизвјесност и јесте оно најљепше што се дешава у овој интригантној причи која се бави темом истине и лагања. 

- Иако је назив представе "Истина", овај комад се више бави проблемом лажи и лагања између пријатеља. Данашње вријеме је ионако пуно лажи, а мало ко говори истину, па тако један од јунака каже да би много лакше било ако би сви говорили истину, а други му одговара да би то заправо била пропаст - појашњава Стјепановић.

Он је навео да данас није баш популарно говорити истину. 

- Кад људи лажу, чини ми се као да на себе навлаче неку лажну маску, јер не желе да се оголе и дају партнеру онакви какви јесу, са свим својим манама и врлинама, плашећи се да их они неће прихватити, па то лагање крене као одређени одбрамбени механизам, што се сигурно на крају не може добро завршити - рекао је Стјепановић.

Он је истакао да је истина први предуслов за љубав.

Стјепановић каже да је публика у Источном Сарајеву, која помно прати програме 24. Фестивала малих сцена и монодраме, синоћ била "пети партнер" глумцима "Јазавца". 

- Према реакцијама публике, многи су се вечерас препознали у ситуацијама када свако од нас покушава да се лажима оправда од својих недоличних поступака - навео је Стјепановић.

Синоћ је одиграна и монодрама Исидоре Бјелице "Шта остаје послије заноса?", која, у извођењу Јелице Брестовац, говори о српској краљици Наталији Обреновић. 

- У монодрами се приказује живот краљице Наталије, али није то само историјска прича, јер ће се у овом вишеслојном комаду препознати свака жена која је осјетила шта значи бити преварен, издан, шта значи борба за дијете - рекао је Срни селектор Фестивала Љубо Божовић.

Претходно, у 17.00 часова промовисана је књига аутора Шћепана Алексића "Чекајући жуту војску", која је добитник треће награде "Златна сова" за 2019. годину Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Алексић је рекао да све у овом роману полази управо од наслова, односно од пророчанства које каже да послије свих војски у Херцеговину долази "жута војска" или, како Херцеговци и херцеговачки пророци кажу, "жути мрави". 

- Роман "Чекајући жуту војску" јесте мала хроника Херцеговине и Билеће, односно једна романескна историја овог дијела Републике Српске у посљедњих 200 година. Послије свих војски које су дошле у Билећу, у Херцеговину, а било их је много и ниједна није донијела добро, долази `жута војска` за коју пророчанство каже да ће донијети бољитак у овај крај - каже Алексић.

Представа у режији Ирфана Менсура "Примадоне", коју играју глумице продукције "Југоарт" из Београда Тања Бошковић и Рада Ђуричин, биће одиграна вечерас у такмичарском дијелу 24. Фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево.

Због болести глумице Љиљане Стјепановић отказана је монодрама "Госпођа министарка" коју је режирао Властимир Репић према монодрами Бранислава Нушића, а умјесто ове глумац Иван Перковић одиграће монодраму "Светозар Т`рећи".

За вечерас је предвиђена и промоција дјечијег романа "Није Инстаграм гума на бициклу", аутора Владимира Каламанде, који је ове године награђен "Златном совицом" Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Свечано затварање 24. Фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево и додјела награда за најбоље глумце и представе биће одржано сутра увече након извођења представе "Љубавна листа" у режији Бранка Илића, а играју глумци Тетра младих са Цетиња.

Овој представи претходиће монодрама "Мистеро Буфо", у режији Ли Делонга, а игра Дражен Шивак, глумац Казалишта "Група" и Трико циркус театар Загреб, као и промоција књиге поезије "Походник по својој вољи", аутора Недељка Зеленовића, књижевника из Источног Сарајева.