latinica  ћирилица
06/12/2019 |  12:14 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

Меркелова у обиласку Аушвица (ВИДЕО)

Њемачка канцеларка Ангела Меркел дошла је данас у комплекс некадашњег нацистичког логора смрти Аушвиц, што је њен први обилазак овог озлоглашеног мјеста.
Ангела Меркел обилази Аушвиц - Фото: Screenshot/YouTube
Ангела Меркел обилази АушвицФото: Screenshot/YouTube

Меркелова је донијела и донацију од 60 милиона евра за Фондацију Аушвиц. Новац ће бити искориштен за финансирање конзервације физичких остатака ове локације - барака, стражарских кула и личних предмета, попут ципела и кофера убијених.

Ова донација услиједила је поред 60 милиона евра које је Њемачка донирала када је Фондација основана прије десет година, саопштио је државни музеј Аушвиц-Биркенау.

Овим је Њемачка донирала укупно 120 милиона евра, што је појединачно највише међу 38 земаља које су дале доприносе, пренио је АП.

Као и у претходном случају, половина новца долази из федералног буџета, а пола од њемачких покрајина и представља признање одговорности њемачког народа.

Од када је постала канцеларка 2005. године, Меркелова је одавала почаст жртвама у другим нацистичким концентрационим логорима. Она је пет пута обишла израелски Музеј Холокауста и Меморијални центар Јад Вашем.

Пољско Министарство спољних послова саопштило је да је посјета Меркелове "историјска" и да је ово тек трећи долазак актуелног шефа њемачке администрације на ово мјесто.

Нацистичка Њемачка убила је 1,1 милион људи у логору Аушвиц-Биркенау током окупације Пољске у Другом свјетском рату. Већина жртава били су Јевреји који су ту транспортовани из читаве Европе, а усмрћени су у гасним коморама.

У логору су убијене и десетине хиљада других људи, укључујући Пољаке, совјетске заробљенике и Роме.

Логор је ослободила совјетска армија 27. јануара 1945. године.