latinica  ћирилица
06/12/2019 |  12:08 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Новинарка РТРС добитница новинарске награде Срђан Алексић 2019

Одлуком четворочланог жирија новинарка РТРС Гордана Вила добитница је новинарске награде "Срђан Алексић 2019".
Добитници Новинарске награде Срђан Алексић 2019 (фото:mreza-mira.neт) -
Добитници Новинарске награде Срђан Алексић 2019 (фото:mreza-mira.neт)

Гордана Вила је награду добила за ТВ приче о законским и другим препрекама у остварењу права на персоналног асистента. Гордана је показала како би требало да изгледа једна новинарска прича у којој се прикаже проблем, те се понуди и његово рјешење. Свакој особи коју је снимила, а извјештава углавном о особама са маргина, из друштвено рањивих група, прилази с великим поштовањем. Њене приче нас уче како да постанемо друштво без предрасуда.

На овогодишњи Конкурс за новинарску награду "Срђан Алексић" стигло је укупно 20 пријава новинарки и новинара, те три приједлога невладиних организација.

Новинарска награда додјељује се за професионално и континуирано извјештавање о маргинализованим и рањивим групама у бх. друштву и за развој друштвено-одговорног новинарства, а награду додјељују Хелсиншки парламент грађана Бањалука и Мрежа за изградњу мира уз подршку Civil Right Defenders.

Новинарску награду "Срђан Алексић" установили су 2010. године невладине организације Хелсиншки парламент грађана Бањалука, Фондација CURE из Сарајева и Удружење младих новинара Републике Српске, а награда је 2013. године постала дијелом Мреже за изградњу мира БиХ.