latinica  ћирилица
06/12/2019 |  11:42 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Вулин: Међународна зaједница да поштује Дејтон

Министар одбране Србије Александар Вулин апеловао је данас да сви у међународној заједници апсолутно поштују Дејтонски споразум према којем БиХ чине два ентитета и три конститутивна народа.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Он је за телевизију Пинк оцијенио да међународна заједница треба само да се апсолутно држи Дејтонског споразума и све ће бити у реду.

- Срби /у Републици Српској/ имају своју политику и своје легитимне органе и све у складу са Дејтонским споразумом - рекао је Вулин поводом изјаве изасланика државног секретара САД за западни Балкан Метјуа Палмера о руском утицају на Републику Српску.

Говорећи о Палмеровом ставу о томе да је српска сарадња са Русијом у области одбрамбене индустрије велика опасност, Вулин је навео да је Србија војно неутрална земља коју води слободан лидер.

- Такозвани руски малигни утицај у Србији не постоји, Русија не утиче и не покушава да утиче на процесе. Она је наш партнер са којим сарађујемо у бројним областима и не знам зашто би то било кога узнемиравало - рекао је Вулин.

Према његовим ријечима, Србија ће наставити сарадњу и на Истоку и на Западу, без обзира на изјаве појединих свјетских лидера.

- Што је Србија јача, стабилнија и мирнија, то је и Балкан јачи, стабилнији и мирнији. Шта би Палмер рекао да је Србија раздробљена у сукобима, да постоји криза власти? На сву срећу, то није случај и зато Србија не прети никоме и унутар ње нема никаквог лошег утицаја - рекао је Вулин.

Коментаришући Палмеров став да би волио да све земље западног Балкана постану дио европске породице, Вулин је навео да то желе и земље овог региона.

- Ми смо јасно и гласно рекли да то желимо, али проблем је што друга страна, односно ЕУ, такође треба да жели исто. На нама је да се боримо и учинимо да Србија буде вредна тога да свако жели да са њом буде у сарадњи и савезу, а да ли ће ЕУ икад пожелети да постанемо њен део, то није питање за нас - рекао је Вулин.