latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:13 ⇒ 09:30 | Аутор: СРНА

Француска: Други дан хаоса у саобраћају због штрајка (ФОТО)

Француска је данас суочена са другим даном хаоса у саобраћају, затвореним школама и болницама које раде са недовољно особља пошто су синдикати саопштили да неће бити попуштања у великом штрајку против реформе пензионог система.
Штрајк у Француској - Фото: Screenshot/YouTube
Штрајк у ФранцускојФото: Screenshot/YouTube

Већи дио земље јуче је био у застоју, пошто су запослени у систему превоза обуставили рад, а придружили су им се наставници, љекари, полицајци, ватрогасци и запослени у јавним службама.

На улицама Париза демонстрације су прерасле у насиље, па је полиција користила сузавац. Ухапшено је неколико десетина људи.

Данас је у Паризу затворено десет од 16 линија метроа, а отказани су и поласци регионалних возова.

Штрајк у Француској

На путевима у главном граду и околини формирале су се колоне укупне дужине преко 350 километара, према подацима апликације Стијадин, пошто су многи грађани кренули на пут својим аутомобилима.

Радници жељезнице и данас су наставили штрајк, а синдикат париског аутобуског превоза и метроа саопштио је да ће њихов протест трајати до понедјељка, 9. децембра.

Јуче су десетине хиљада демонстраната изашле на улице Париза и изазвале затварање Ајфеловог торња и дијелова Музеја Лувр.

Макрон жели да поједностави пензиони систем, који тренутно функционише према 40 различитих планова. Поједини радници, попут запослених у жељезници или поморству, имају право да оду у пензију десет година прије већине осталих радника.

Повезане вијести:

Сукоби током протеста у Француској (ВИДЕО)

Француска: Почеле највеће демонстрације у посљедњих 25 година (ВИДЕО)