latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:11 | Аутор: Б92

Анкета на Косову: Већина грађана против укидања такси за БиХ и Србију

Девето истраживање јавног мнијења "Став грађана о потенцијалним темама коначног споразума између Косова и Србије", које је обавио КДИ, указало је на разлике међу грађанима из различитих етничких заједница у вези са елементима које би споразум требало да садржи.
Приштина - Фото: Wikipedia
ПриштинаФото: Wikipedia

Истражени су ставови грађана о такси на производе из Србије и БиХ, о корекцији граница, о заједници општина са српском већином и о елементима које треба да садржи коначни споразум између Косова и Србије.

Према истраживању, већина грађана, 59 посто сматра да сљедећа Влада не би требала да суспендује таксе за БиХ и Србију.

Према етничкој припадности, 61 одсто анкетираних из албанске заједнице дијели ово мишљење, 56 посто анкетираних из осталих невећинских заједница и само 10 посто анкетираних из српске заједнице.

Око 45 посто анкетираних рекло је да им је јасно шта значи израз "корекција граница", 31 посто је рекло да им је донекле јасно, а 20 посто испитаника је рекло да им није јасно шта то значи.

Према етничкој припадности, овај израз је јасан за 47 посто грађана из албанске заједнице, 20 одсто из српске заједнице и 23 одсто из осталих невећинских заједница, пише Б92.