latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:38 | Аутор: СРНА

Планирани буџетски оквир 3,425 милијарди КМ

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог буџета Српске за наредну годину од 3,425 милијарди КМ, што је за 108,4 милиона КМ, односно 3,3 одсто више него ребалансирани буџет за ову годину, те пратећи приједлог закона о његовом извршењу.
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук) -
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук)

Планирани буџетски приходи и примици износе 2,996 милијарди КМ, док је финансирање планирано у износу од 406,7 милиона КМ, од чега се на примитке од задуживања односи 345,2 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Ако се примици од задуживања у наредној години пореде примицима у овој години, који су износили 384,4 милиона КМ, видљиво је да су они мањи за 39,2 милиона КМ.

Назначајнија повећања на приходовној страни буџета односе се на приходе од доприноса за пензијско-инвалидско осигурање за 48,1 милион КМ, приходе од индиректних пореза за 65,2 милиона КМ, приходе од накнаде за приређивање игара на срећу за 21,7 милиона КМ, приходе од пореза на добит за 9,8 милиона КМ.

Најзначајнија издвајања на расходовној страни буџета односе се на расходе за лична примања која износе 844,8 милиона КМ и у односу на ребаланс су увећана за 81,6 милиона КМ.

До повећања је дошло због повећања плата буџетским корисницима у распону од пет одсто до 20 одсто, у зависности од платног коефицијента, као и планираног организовања Пензијског плана Владе, те увођења нових буџетских корисника у трезор као што су Завод за трансфузијску медицину Републике Српске, Завод за судску медицину Републике Српске и Основни суд Шамац.

Материјални трошкови намијењени за неометано функционисање институција планирани су у износу од 117,4 милиона КМ.

Дознаке по основу пензијског осигурања износе 1,142 милијарде КМ, и у односу на ребаланс увећање су за 40 милиона КМ.

Планиране дознаке на име социјалне заштите износе 237,4 милиона КМ и у односу на ребаланс за 2019. годину увећане су за 5,3 милиона КМ.

Издаци за капиталне инвестиције планирани су у износу од 135,1 милион КМ и у односу на ребаланс увећани су за 38,1 милион КМ.

У оквиру ове групе расхода планирана су изградња нових и реконструкција постојећих болница, средства за опремање МУП-а, као и осавремењавање наставног процеса у основним школама, као и за приоритетне пројекте из Програма јавних инвестиција које се планирају у буџету.

Влада је утврдила и Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за наредну годину који детаљније уређује начин извршења, а усвојила је и Информацију о усклађености Документа оквирног буџета Републике Српске за период 2020-2022. година са политикама Владе Српске.

Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о измјенама Закона о доприносима с циљем растерећења привреде кроз смањење пореског оптерећења дохотка од личних примања.

Предложено рјешење се односи на смањење пореског оптерећења дохотка од личних примања умањењем стопе доприноса за осигурање од незапослености за 0,2 одсто, односно са досадашњих 0,8 одсто на 0,6 одсто.

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о начину и поступку финансирања пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској у 2019/2020. години, према којој средства за директну подршку реализацији приоритета утврђених стратегијама развоја јединица локалне самоуправе износе 655.000 КМ.

За ту намјену из буџета Републике Српске за ову годину обезбијеђено је 400.000 КМ, а 255.000 КМ обезбјеђује Влада Швајцарске, у сарадњи са Развојним програмом УН /УНДП/, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Овом одлуком успоставља се правни оквир којим се уређује начин и поступак, финансирање и области финансирања пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској у оквиру петог циклуса финансијског механизма 2019/2020.

Влада Српске се на данашњој сједници упознала и о информацији о реализовању кампање "Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској", чији је циљ јачање свијести о разумијевању улоге медија и бољем схватању медијских порука /информација, реклама и других садржаја/ и заштите дјеце од негативних садржаја /насиља, вријеђања, дискриминације/.

Циљна група ове кампање, коју је 2017. године иницирало Министарство саобраћаја и веза, јесу ученици виших разреда основних школа, наставници и родитељи.

Министарство саобраћаја и веза и Министарство просвјете и културе задужени су да прате реализовање кампање и да редовно извјештавају Владу Републике Српске.