latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:28 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Тегелтија предсједавајући Савјета министара, слиједе консултације

Представнички дом Парламента БиХ потврдио је именовање Зорана Тегелтије из СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара и на овој позицији наслиједиће Дениса Звиздића из СДА.

За ову одлуку гласало је 28 посланика. Против је било 8 посланика, а суздржана два. Као приоритете за наредне три године нови предсједавајући Савјета истакао је социо-економске реформе.

Јачање институционалне сарадње са свим нивоима власти кроз до сада незабиљежене заједничке сједнице Савјета министара и влада ентитета и Дистрикта Брчко – тако Зоран Тегелтија види трогодишњи мандат свог будућег Кабинета. Управо заједничке социо-економске рефроме за период до 2022. године, које су већ усвојиле ентитетске Владе биће у фокусу новог Савјета министара.

- Кључне реформске области Савјета министара су економија, реформа јавне управе, евроинтеграције, владавина права, сарадња са међународним финансијским институцијама, потом мигрантска криза, избјеглице, расељена лица и повратници и млади, жене и остале осјетљиве категорије - истакао је Тегелтија.

А осим мигрантске кризе и други безбједносни изазови на које, како је рекао, у претходном периоду није пронађен адекватан одговор, биће на "радару" будућег Савјета.

Посебно мјесто имаће пољопривреда а императив у раду биће развој енергетских потенцијала и саобраћајна инфраструктура. Говорећи о евроинтеграцијама, Тегелтија је у свом експозеу потцртао примјену механизма координације у пуном капацитету. А сарадњу с НАТО-ом смјестио у оквире интереса БиХ и конститутивних народа полазећи од усвојеног Програма реформи као базичног документа.

Тегелтијин концепт будућег дјеловања безрезервну подршку добио је од партијских колега. А ни партнерски нису имали већих примједби.

- Оно што јесте веома важно и што охрабрује јесте чињеница што се заснива прије свега базична политика на унутрашњем свих нивоа власти у складу са уставним надлежностима - напоменуо је Сташа Кошарац, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

- Оно што охрабрује је да је господин Тегелтија имао одмјерен експозе, да је у експозеу акцентирао нека од питања која су дуго присутна као значајан проблем и да није бјежао од рјешавања тих проблема - каже Халид Гењац, посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ.

Опозиција не мисли тако. Више од свих проблема које оптерећују БиХ, интересовала их је сарадња са НАТО-ом, и поново садржај још невиђеног Програма реформи које је усвојило Предсједништво. Провокативно су предлагали формирање Министарства пољопривреде на бх. нивоу, начин измјене Устава БиХ и већ сада процјењивали шта ће из експозеа бити реализовано.

Тегелтија је ипак одговорио, још пред парламентарном комисијом прошле седмице.

Поновио данас пред новинарима, након потврде именовања. И није, како опозиција опет погрешно "интерпретира" његове ријечи, иницирао повећање ПДВ, већ говорио о измјенама закона које су усвојене на сједници Управе за индиректно опорезивање прије двије године, у међувремену стигле пред парламентарне комисије и БиХ и ентитета, и које подразумијевају само техничке корекције усклађене са европским директивама.

Већ за први радни дан нови предсједавајући Савјета министара најавио је консултације са представницима странака парламентарне већине око састава свог кабинета.

Ресори су већ договорени, но персонална рјешења странке још не откривају. Тегелтија не искључује могућност да на сједницама Представничког дома већ прелиминарно заказаним за 18. или 23. децембар добије комплетан Кабинет.