latinica  ћирилица
05/12/2019 |  16:54 | Аутор: СРНА

Голић: Сарадња дала добре резултате

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић изјавила је данас да је досадашња сарадња Републике Српске и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у области енергетске ефикасности дала добре резултате.
Бањалука: Голић - Несл - Фото: СРНА
Бањалука: Голић - НеслФото: СРНА

Голићева је током разговора са шефом Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануелом Несл изразила очекивања да ће ЕБРД у наредном периоду моћи да понуди моделе за финансирање енергетске обнове зграда колективног становања, са повољним каматним стопама, с обзиром на велику заинтересованост заједница етажних власника за овај вид санације, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Голићева и Неслова оцијениле су да су неопходна већа улагања у мјере енергетске ефикасности, не само у јавном него и у приватном сектору, између осталог, због све већих посљедица климатских промјена.

На састанку је било ријечи и о начинима рефинансирања средстава од уштеда од остварених мјера енергетске ефикасности, као и о проширењу сарадње ЕБРД-а са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Посебна пажња посвећена је плановима Министарства за унапређење области управљања отпадом, те је договорено да се наредни састанак, у ширем формату, одржи почетком наредне године, након усвајања Републичког плана управљања отпадом.

Састанку је присуствовао и директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић.