latinica  ћирилица
05/12/2019 |  14:41 | Аутор: СРНА

Српска листа: Напустићемо привремене институције и формирати ЗСО

Руководство Српске листе поручило је данас да ће напустити и институције самопроглашеног Косова и на локалном нивоу, уколико остане на снази пресуда Основног суда из Приштине којом је бивши министар управе и локалне самоуправе у привременој Влади Косова и изабрани посланик Српске листе Иван Тодосијевић осуђен на двије године затвора.
Косовска Митровица-Руководство Српске листе на конференцији за новинаре. - Фото: СРНА
Косовска Митровица-Руководство Српске листе на конференцији за новинаре.Фото: СРНА

Предсједник Српске листе Горан Ракић истакао је да ће Српска листа наставити да све одлуке доноси у договору са предсједником Србије Александром Вучићем и државом Србијом.

- Уколико се не настави дијалог Приштине и Београда, на чему инсистира предсједник Вучић, ми ћемо формирати Заједницу српских општина и изаћи из свих косовских институција - поручио је Ракић на ванредној конференцији за новинаре у Косовској Митровици.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је да Приштина примјењује двоструке стандарде када је ријеч о Србима.

- Ми морамо увијек да доказујемо своју невиност, да нисмо криви јер Приштина у односу на Србе примјењује дупле стандарде - додао је Симић.

Наглашвајући да је Српска листа спремна да буде дио рјешења, Симић је истакао да Приштина не жели Србе и не жели да види Српску листу као незаобилазан субјект у проналажењу рјешења.

Према његовим ријечима, потврда за то је данас "експресно донесена пресуда Ивану Тодосијевићу без иједног доказа, као и оптужница против шесторо Срба наводно умијешаних у убиство Оливера Ивановића".

- Данас је експресно донесена пресуда Ивану Тодосијевићу и то у тренутку када међународна заједница затвара све случајеве убистава Срба, како на подручју Косова, јужно од Ибра, тако и оних убијених на мосту на реци Ибар - рекао је Симић.

Он је поновио да ће, уколико пресуда о кажњавању члана руководства Српске листе остане на снази, Срби напустити и локалне и централне институције система.

Основни суд у Приштини осудио је данас бившег министра управе и локалне самоуправе у Влади самопроглашеног Косова Ивана Тодосијевића на двије године затвора по оптужби за подстицање на националну, расну, вјерску или етничку мржњу, подјеле или нетрпељивост, потврдио је Срни Тодосијевићев адвокат Небојша Влајић.

Тодосијевић је осуђен због изјаве изречене на церемонији обиљежавања 20 година НАТО бомбардовања у Звечану да је повод за агресију на Србију "била такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао".

- Чинили су злочине пре НАТО агресије, убијали добре српске домаћине на радном месту. Свој крвави пир наставили су и током агресије, а након тога и доласком такозване мировне мисије на Косово и Метохију - навео је тада Тодосијевић, због чега је против њега почетком априла покренута истрага.

Влајић је рекао да ће одмах по добијању пресуде уложити жалбу јер су, према његовим ријечима, пресудом погажена људска права "која очигледно не постоје на Косову и Метохији или се масовно крше".

Тодосијевић је на ванредним парламентарним изборима одржаним на Косову и Метохији 6. октобра изабран за посланика Српске листе у Скупштини самопроглашеног Косова и уколико одлука остане на снази он неће моћи бити посланик.