latinica  ћирилица
05/12/2019 |  14:15 ⇒ 15:52 | Аутор: РТРС

Потврђено именовање Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ потврдили су именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.
Зоран Тегелтија (Фото: Аваз/М. Табаковић) -
Зоран Тегелтија (Фото: Аваз/М. Табаковић)

За именовање Тегелтије гласало је 28 посланика, против је било осам, а суздржана су била два посланика.

Тегелтија је рекао да и Парламентарна скупштина и Савјет министара заједно носе одговорност за напредак и развој БиХ у наредне три године.

- Грађани ће судити 2022. године по ономе шта и како будемо радили, по ономе шта остане иза нас, а не о томе како смо само једни друге вријеђали, омаловажавали и томе слично - нагласио је Тегелтија у обраћању на крају расправе о његовом именовању.

Он је захвалио свим посланицима за подршку, сугестије, али и примједбе на експозе и додао да ће пажљиво размотрити све данашње дискусије посланика, и власти и опозиције, како би се што боље припремио за приједлог будућег програма рада Савјета министара.

Тегелтија је рекао да би његови одговори посланицима трајали дуже него цијела расправа, ако би данас одговарао на сва питања. Навео је да ће затражити стенограм свих данашњих дискусија и да ће се о њима изјаснити приликом усвајања Програма рада Савјета министара.

- Сигуран сам да ће се у програму рада наћи мого тога о чему се ви говорили, јер је то шири документ од експозеа - рекао је он.

Тегелтија је у експозеу истакао да је у потпуности привржен принципу владавине права, поштовању Дејтонског мировног споразума, Устава, уставне структуре и надлежности свих нивоа власти у БиХ.

Он је изразио пуну приврженост начелима и вриједностима на којима почивају савремене демократије свијета и нагласио да ће бити правило понашања новог Савјета министара.