latinica  ћирилица
05/12/2019 |  12:25 | Аутор: СРНА

Од 1. јануара електронске грађевинске дозволе у Бањалуци

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да би од 1. јануара овај град требало да започне пилот пројекат електронске грађевинске дозволе, а важиће и стари начин подношења и издавања захтјева.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је изјавио да је Бањалука можда и лидер у БиХ када је ријеч о кориштењу савремених метода информисања јер је Градска управа присутна на свим друштвеним мрежама.

Он је појаснио да је град присутан на Фејсбуку и Инстаграму, а постоји и вајбер заједница града са 25.000 корисника путем које се дијеле информације о свим догађајима у граду.

- Спровели смо неколико конкурса за идејна урбанистичка рјешења која су ишла искључиво електронским путем без било какве доставе писаних материјала - рекао је Радојичић новинарима прије панел дискусије "Паметна рјешења и локалне управе" у оквиру конференције о дигиталној трансформацији Форвард.

Он је истакао да су то све дијелови генерално велике слике која подразумијева паметне градове.

- Бањалука има довољно квалкификованог кадра и доста компанија у ИТ сектору, а у стварању паметног града обично је прва препрека финансијска јер је ријеч о вишемилионским пројектима - сматра Радојичић.

Он је додао да су у току позиви који се односе на модернизацију у саобраћају, односно покривање паркинга сензорима и индикаторима заузетости како би се стање могло пратити путем веба и мобилних телефона, као и оптимизација и модернизација система наплате да се, као и сада, може плаћати разним апликацијама.

Радојичић је рекао да предстоји велики пројекат формирања оперативно комуникационог центра који би обједињавао низ података који се у граду прикупљају, од пријава Комуналној полицији и инспекцијама до мјерења аерозагађења, водостаја ријека и другог.

- У неким кризним ситуацијама елементарних непогода и ванредних ситуација то би практично био штаб, а ту би се и похрањивали и обрађивали подаци, једна врста центра за обавјештавање, узбуњивање, комуницирање који је нови пројектни задатак за Цивилну заштиту која би требало да конципира овај пројекат - појаснио је Радојичић.

Он је истакао да град тражи партнера за израду посебне стратегије паметних градова, као и да ће сљедеће седмице бити завршен акциони план зеленог града.

- Раније смо имали низ појединачних рјешења на различитим мјестима, онда смо утврдили путем Стратегије развоја града да је паметни град и "смарт" рјешења један од четири стратешка циља развоја. Десетогодишњом стратегијом смо предвидјели основне области и сад се враћамо ка појединачним програмима - указао је Радојичић.