latinica  ћирилица
05/12/2019 |  10:01 ⇒ 22:57 | Аутор: РТРС

НСРС о регистру запослених код корисника буџетских средстава

У Народној скупштини Републике Српске у току је расправа о Нацрту закона о измјенама и допунaма Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава.

22.40 - Посланик СНСД-а Наташа Радуловић рекла је да би људе за које се утврди да су нелегално стекли дипломе требало ригорозно казнити.

Радуловићева је рекла да се у вези са Нацртом закона о измјенама и допуни Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске консултовала са правницима који су навели да је немогуће да орган задужен за вођење Регистра провјерава вјеродостојност података о дипломама запослених код корисника буџетских средстава Српске.

- То би онда било супротно Закону о високом образовању. Дакле, провјеру диплома може да врши само надлежна инспекција - рекла је Радуловићева. 

22.00 - Посланик СНСД-а Срђан Мазалица изјавио је да опозиција покушава наметнути у јавности лажну тезу да је власт у Српској против борбе и провјере лажних диплома.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић рекла је да је проблем у вези са лажним дипломама огроман и у Српској и у БиХ.

20.55 - Један од разлога за доношење Нацрта закона о измјенама и допуни Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске јесте, прије свега, отклањање сумњи у вјеродостојност података о дипломама запослених, посебно највиших функционера, наводи се у образложењу овог акта.

20.15 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о спорту којим се квалитетније уређују поједини сегменти спортског система, а посебно развоја широке базе школског и универзитетског спорта.

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је у зваршној ријечи да ће до израде приједлога закона о спорту имати координисан план измјене законских прописа који уређују опорезивање дохотка, али и других области које утичу на једноставније и значајније финансирање спорта.

19.50 - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић сматра да Нацрт закона о спорту по свом обиму и садржају и областима које уређује спада у групу важнијих аката који се доносе у овој години.

- Можемо рећи да смо спортска нација јер остварујемо резултате који нису пропорционални броју становника и новцу који улажемо у спорт - рекао је Жунић.

Он је истакао да је Закон о спорту из 2002. године давно превазиђен, те да је један од основних задатака ресорног министарства био доношење новог законског рјешења.

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да ће предложени закон о спорту бити бољи од постојећег и да ће колико-толико побољшати ситуацију у тој области.

18.50 - Шеф Клуба посланика ДНС-а у НСРС Дарко Бањац рекао је да је доношење Нацрта закона о спорту важно јер дефинише спортску област у Српској.
Бањац је током скупштинске расправе навео да овај нацрт закона регулише радни однос професионалног спортисте, уговор о ангажману професионалног спортисте, здравствено осигурање спортиста аматера, лиценцирање спортских стручњака.

Посланик Социјалистичке партије Горан Селак предложио је да спортским организацијама у Републици Српској буду отписане све пореске обавезе.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић рекао је да се не слаже са тим да спортским организацијама буду отписиване пореске обавезе и да сматра да је потребно из спорта у Републици Српској истиснути политику.

Посланик СДС-а Давор Шешић предложио је да спортски клубови не плаћају индустријску цијену струје, те напоменуо да спортски тренери морају проћи одговарајућу едукацију.

18.10 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Денис Шулић сматра да ће усвајање новог закона о спорту унаприједити развој ове области у Српској, као што је случај у Европи и свијету.
Шулић је истакао да су добра рјешења у овом акту обавезан здравствени преглед спортиста, рад са најмлађим, формирање спортских привредних друштава.

Посланик СДС-а Милан Тубин сматра да Влада Републике Српске треба да ради на томе да се један дио пореза одваја за спорт у Српској.

Александар Фулурија, НДП, сматра да је доношење новог закона о спорту значајно за уређење ове области у Републици Српској.

17.15 - Сједница Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци настављена је након редовне паузе посланичком расправом о Нацрту закона о спорту Српске.

15.00 - У току је редовна пауза до 17.00 часова.

14.55 - Министарка за породицу, омладину и спорт Републике Српске Соња Давидовић рекла је да се Нацртом закона о спорту на квалитетнији начин уређују поједини сегменти спортског система, а посебно развој широке базе школског и универзитетског спорта. Образлажући овај нацрт закона у Народној скупштини Републике Српске, Давидовићева је истакла да се овим актом уређује систем организације спорта и других питања од значаја за спорт у Српској.Давидовићева је рекла да је основни разлог за доношење овог закона потреба за унапређењем развоја спорта и спортског система Републике Српске.

Овим нацртом закона у односу на важећи Закон јасније се уређују права и обавезе спортиста у оквиру спортских клубова, те успоставља јасан и прецизан однос између спортиста и клубова за одређену спортску грану како би се отклониле потешкоће у примјени закона - истакла је Давидовићева.

14.50 - НСРС размотрила је Нацрт закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Српској којим се уређује право на ту помоћ и утврђују корисници помоћи, као и облици и субјекти надлежни за пружање бесплатне правне помоћи.

Овим актом уређује се и поступак пружања и услови и начин остваривања права на ту помоћ, промијењене околности које наступе у поступку остваривања права на бесплатну правну помоћ и с тим у вези неоправдано одобрена бесплатна правна помоћ, трошкови заступања, као и надзор над примјеном закона и контрола у остваривању тог права.

Министар правде Српске Антон Касиповић је у завршној ријечи о овом акту рекао да одређена питања у вези са адвокатима, које је током расправе о овом закону изнио потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић, заслужују пажњу. Касиповић је рекао да жели афирмисати сарадњу Адвокатске коморе и ресорног министарства.

Министар правде Српске је рекао да грађани могу имати само користи од сарадње Центра за пружање бесплатне правне помоћи са службама у локалним заједницама, као и да ће се залагати за додатне едукације запослених у том центру, у циљу да они на најбољи начин раде свој посао. 

14.20 - Потпредсједник НСРС Милан Петковић рекао је да је Адвокатска комора Српске, као легитимни представник адвоката, доставила ресорном министарству примједбе на Нацрт закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Српској, које се односе на надлежност у овој области.

Петковић је током посланичке расправе о Нацрту закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској рекао да је Комори и адвокатима спорно да је за бесплатну правну помоћ надлежан искључиво Центар за пружање бесплатне правне помоћи, како то предвиђа овај нацрт закона.

Посланик СДС-а Иванка Марковић рекла је да је охрабрујуће што су Нацртом закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској обухваћене и жртве насиља у породици.

Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић рекла је да би свака општина или град требало да имају транспарентну листу адвоката који ће пружати бесплатну правну помоћ људима којима је она потребна.

13.15 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да се Нацртом закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ мора обезбиједити та помоћ сваком физичком лицу које према свом имовинском стању није у могућности да оствари право пред судом или другим органима без штете по нужно издржавање себе и своје породице.

Образлажући овај акт у Народној скупштини, Касиповић је рекао да остваривање права на правично суђење и једнак приступ правди свим лицима, без обзира на имовинско стање, представља темељно начело и загарантовано право највишим актима и међународним конвенцијама.

Нацртом закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској уређује се право на ту помоћ и утврђују корисници те помоћи, као и облици и субјекти надлежни за пружање бесплатне правне помоћи, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

Овим актом уређује се и поступак пружања и услови и начин остваривања права на ту помоћ, промијењене околности које наступе у поступку остваривања права на бесплатну правну помоћ и с тим у вези неоправдано одобрена бесплатна правна помоћ, трошкови заступања, као и надзор над примјеном закона и контрола у остваривању тог права.

12.25 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је нацрте закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, чији је циљ подизање квалитета у том систему у Српској.

Министар за научноистраживачки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је у завршној ријечи да у посланичкој расправи није било суштинских замјерки на Нацрт закона о високом образовању, што представља својеврсно признање ресорном министарству да је добро радило свој посао.

Рајчевић сматра да је са негативним појавама у високом образовању могуће изаћи на крај само подизањем квалитета у овој области.

Посланик СДС-а Давор Шешић сматра да ће ресорно министарство морати више радити на томе да подигне ниво квалитета на јавним и приватним факултетима у Републици Српској.

Током обједињене скупштинске расправе о нацртима закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, Шешић је рекао да је Нацрт закона о високом образовању добар, али да се поставља питање његове примјене у пракси

12.20 - Посланик Социјалистичке партије Далибор Стевић рекао је да високо образовање у Српској заслужује и треба да буде дио европске академске заједнице и да ће та партија подржати усвајање предложених закона у области високог образовања.

Стевић је током о Нацртима закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске рекао да је циљ да се прате трендови у овој области, као и научна достигнућа у свијету, јер Српска не смије остати са стране у овој области.

Посланик ДНС-а Дане Малешевић рекао је да у предложеним нацртима закона о високом образовању има доста добрих рјешења, али да треба размислити да међу циљевима ових аката буде, на примјер, повећање броја становника са високом стручном спремом и унапређење међународне сарадње универзитета.

11.15 - Посланик СНСД-а Дражен Врховац сматра да је Нацрт закона о високом образовању један од најпотребнијих закона у Српској. Током обједињене скупштинске расправе о нацртима закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, Врховац је истакао да се мора подићи ниво љествице која ће донијети квалитет у високом образовању.

Посланик СНСД-а Гордана Тешановић изразила је очекивање да ће Нацртом закона о високом образовању бити понуђена нова рјешења у овој области у Српској.

- Радује ме чињеница да је скупштински Одбор за образовање, науку, културу и информисање усвојио закључак којим се овај нацрт закона упућује у јавну расправу у трајању од три мјесеца како би се добио што квалитетнији приједлог закона - рекла је Тешановићева.

Посланик СДС-а Жељко Бабић рекао је да је Нацрт закона о високом образовању важан, јер је високо образовање један од сегмената будућности Републике Српске.

Бабић сматра да овај нацрт закона представља напредак у односу на постојећи Закон о високом образовању.

...................................................

Једна од кључних новина у Закону о високом образовању јесте обавезна акредитација свих високошколских установа. Она дефинише ригорозније услове за оснивање високошколских установа, али и критеријуме за избор у научно-наставна звања.