latinica  ћирилица
04/12/2019 |  16:10 | Аутор: СРНА

Београд неће смањивати сарадњу са Русијом упркос притисцима

Србија без обзира што се налази на европском путу неће смањивати обим сарадње, ни бити мањи пријатељ Русији упркос притисцима, изјавио је данас предсједник Србије Александар Вучић.
Москва, Русија (Фото: МИП Русије) -
Москва, Русија (Фото: МИП Русије)

- Ми ћемо наше пријатељство да гајимо, блискост да чувамо, братство да баштинимо. То нам нико не може одузети, без обзира колики притисци били - рекао је Вучић послије састанка са руским предсједником Владимиром Путином.

Он је на конференцији за новинаре са Путином рекао да су имали веома добре и садржајне разговоре, те захвалио руском предсједнику на свему што ради за Србију.

- Сматрамо да је 1999. године одлучивао Путин у Русији да не бисмо били ни бомбардовани /од стране НАТО/. Такође, никада не можемо да заборавимо 2015. годину када нас је Путин спасио жига срамоте који био на нашем челу уколико бисмо били проглашени геноцидним народом у Савету безбедности УН - рекао је Вучић.

Он је захвалио Путину за допринос развоју односа двије државе у свим сферама и што поштује независност Србије и право да сама доноси одлуке.

Вучић је навео да је Путину предао писмо Његове светости патријарха српског Иринеја, додавши да је једна од тема разговора била и завршетак Храма Светог Саве на Врачару, што би могло бити готово идуће године, те да ће руски предсједник тада доћи у Београд.

Он је поновио да Београд рачуна на подршку Русије у свим међународним организацијама, али и да Москва рачуна на подршку Србије.

- Не постоји документ за који би Русија гласала против интереса Србије и обрнуто - нагласио је Вучић и захвалио Москви што подржава међународно право, као и због сталне и чврсте подршке када је ријеч о Косову и Метохији.

Вучић је истакао да је добио увјеравања Путина да ће Србија моћи да купи додатне количине руског гаса и да са извјесношћу може да очекује први и други квартал наредне године.