latinica  ћирилица
04/12/2019 |  14:07 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Приједор израђује стратешку процјену утицаја рудника "Омарска" на животну средину

Град Приједор одабрао је Јавну научноистраживачку установу Институт за заштиту и екологију Републике Српске за израду Стратешке процјене утицаја на животну средину Измјене дијела Регулационог плана Рудника жељезне руде "Омарска".
Рудник Омарска - Фото: илустрација
Рудник ОмарскаФото: илустрација

Израда процјене коју ће радити овај институт коштаће 4.446 КМ са урачунатим ПДВ-ом.

На поступак јавних набавки, осим овог института, конкурентске захтјеве доставила су још два понуђача, али је Институт за грађевинарство Бањалука понудио вишу цијену /6.786 КМ са ПДВ-ом/, док је понуда бањалучке фирме "В&З Заштита" одбачена као неприхватљива, будући да није испуњавала услове тендера.

Скупштина града Приједора донијела је у јуну одлуку о изради Стратешке процјене утицаја на животну средину Измјене дијела Регулационог плана Рудника жељезне руде "Омарска" и преосталог дијела подручја обухвата тог плана.

Измјена плана услов је за наставак активности на подручју Рудника "Омарска" и одвијање других пратећих активности као што су изградња пречистача отпадних вода, регулација водотока ријеке Гомјенице, уређење саобраћајних површина и изградња новог одлагалишта откривке.

Од раније је предвиђена и могућност техничке и биолошке рекултивације копова и околног подручја у смислу ублажавања посљедица деградације терена при експлоатацији руде.