latinica  ћирилица
03/12/2019 |  12:19 | Аутор: СРНА

Сваки други ученик у БиХ функционално неписмен

БиХ је заузела 62. мјесто од 79 земаља свијета у највећем глобалном истраживању у образовању /ПИСА/ за 2018. годину, а сваки други тестирани ученик оцијењен је као функционално неписмен, објавили су данас представници Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ.
Учење (Фото: matematika.edu.rs) -
Учење (Фото: matematika.edu.rs)

Од земаља региона најбоља рангирана је Словенија на 21. мјесту, Хрватска 29, Србија 45 и Црна Гора на 52. мјесту, док су Сјеверна Македонија и Албанија слабије рангиране од БиХ.

ПИСА је највеће свјетско истраживање у образовању, које се од 2000. године спроводи сваке три године под покровитељством Организације за економску сарадњу, међу циљаном старосном групом - петнаестогодишњацима.

Помоћник директора Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ Жанета Џумхур изјавила је да је узорак био 6.480 ученика уз равномјеран однос дјечака и дјевојчица из 213 основних и средњих школа из БиХ у којима је тестирано 46 ученика који одговарају ПИСА годишту, односно који похађају разреде од седмог основне до првог разреда средње школе, што је репрезентативан узорак.

- Тест ученика састојао се из два дијела. Ученици су радили тест из математике, природних наука и читања, након чега су попуњавали упитник. Креативност, сарадња, иновативност, критичко размишљање неки су од кључних сегмената који се вреднују у истраживању - појаснила је Џумхурова.

Према њеним ријечима, ученици су из тестирања у математици освојили 406 бодова, из читања 403, а из природних наука 398, што су резултати испод просјека. БиХ генерално има лошији просјек у поређењу с референтним земљама, односно од земаља региона и Аустрије, са којима постоји слична образовна прошлост и образовни аспект.

- Ово истраживање показало је да је сваки други ученик у БиХ функционално неписмен, а та неписменост је најизраженија у математици - указала је Џумхурова.

Представник ОЕЦД-а Тања Бастианић рекла је да се БиХ налази на самом дну овог истраживања, изразивши наду ће ови резултати послужити као мотивациони фактор који ће омогућити да се уложе напори у подизање квалитета образовања, како би у неким од наредних истраживања овај резултат био поправљен.

Бастианићева је указала да је у категорији "Академска отпорност" БиХ остварила позитивне резулате.

Она је нагласила да су досадашња искуства показала да се резултати на ПИСА тестовима побољшавају када се поправљају услови за рад учитеља и смањује број ученика у разредима.

- Ово је први пут да је БиХ добила реалне, међународно мјерљиве показатеље о квалитету образовања у БиХ, односно, каквим знањем, вјештинама и компетенцијама располажу ученици из БиХ - указала је Бастианићева.

Директор Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ Маја Стојкић појаснила је да ПИСА одговара на питање у којој су мјери ученици из БиХ, након завршенога обавезног образовања, припремљени за наставак школовања, укључивање у процес рада и за активно учешће у друштвеној заједници.

- Осим што ово истраживање процјењује функционална знања и способности за рјешавање реалних проблема, мјери и мноштво других параметара и трендова који приказују широку слику квалитета образовних система и политика - навела је Стојкићева.

Осим конкретних показатеља, Стојкићева је нагласила да су важан исход овог истраживања препоруке на основу којих је могуће побољшати или измијенити, односно, направити ефикаснијим оне сегменте образованих система који буду оцијењени као мањкави.

Стојкићева је истакла да је БиХ први пут учествовала у овом истраживању, али да је истраживање, чији би резултати требало да буду објављени 2021. године, још под знаком питања јер власти БиХ још нису дале одобрење за потписивање уговора.

Прва два мјеста на листи заузеле су Кина и Сингапур.