latinica  ћирилица
02/12/2019 |  09:57 | Аутор: СРНА

БиХ преузима контролу над небом у ноћи између 4. и 5. децембра

БиХ ће у ноћи између сриједе и четвртка, 4. и 5. децембра, коначно преузети потпуну контролу над цјелокупним ваздушним простором, рекао је директор Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби Даворин Приморац.
Авион - Фото: РТРС
АвионФото: РТРС

Он је истакао да је у оперативном и техничком смислу за тај изузетно важан догађај за БиХ и њен суверенитет ова агенција више него спремна.

Приморац је навео да БХАНСА тренутно пружа услуге до нивоа лета 325, односно до 10.000 метара.

- У том дијелу ваздушног простора одвија се 20 одсто од укупног ваздушног промета, односно ријеч је о кретању свега 200 авиона - рекао је директор ове агенције за Дневни аваз.

Према његовим ријечима, од средине седмице прича ће бити сасвим другачија јер ће БиХ контролисати и до 1.600 прелета авиона небом БиХ са великим бројем путника.

Највећу одговорност за њихову безбједност, додао је Приморац, имаће контролори ваздушног саобраћаја у Мостару, Сарајеву, Бањалуци и Тузли.

- Осим што ће овај догађај имати симболични и практични значај, веома је битан и са финансијског аспекта како за БиХ, тако и за БХАНСА. Наши трошкови ће бити већи за 20 одсто, али очекујемо и значајне финансијске приходе. Очекујемо већи буџет за 30 одсто, односно 12 до 13 милиона КМ - напоменуо је је Приморац.