latinica  ћирилица
02/12/2019 |  09:46 | Аутор: СРНА

Пријаве за прихват дјеце са Kосмета до 31. јануара

Локалне заједнице у Републици Српској могу да се пријаве до 31. јануара 2020. године за Девети пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" који је покренут данас, рекао је Срни предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов.
Дјеца са Косова и Метохије (фото: tvmost.info) -
Дјеца са Косова и Метохије (фото: tvmost.info)

- Планиран је долазак великог броја дјеце узраста од 10 до 15 година из социјално најугроженијих српских породица са Космета. Планирано је да и ове године пројектом буду обухваћена дјеца и млади са потешкоћама у развоју из удружења родитеља "Подржи ме" из Косовске Митровице - каже Арлов.

Он је додао да ће дјеца са Космета у Српској боравити од 13. до 21. јуна 2020. године, а као и протеклих година боравиће код вршњака у цијелој Републици Српској.

- Долазак дјеце планиран је у двије групе. У Брчком ће у суботу, 13. јуна, бити организован централни дочек гостију који ће бити смјештени код вршњака у локалним заједницама у сјеверозападном дијелу Српске. Домаћин дочека је брчанско Српско просвјетно и културно друштво Просвјета - навео је Арлов.

Он је додао да је за 14. јуни планиран централни дочек у Андрићграду ученика и наставника који ће боравити локалним заједницама на југоистоку Српске, а домаћин су општине Вишеград и Хан Пијесак.

Арлов подсјећа да је до сада у оквиру осам пројеката у 27 градова и општина Српске боравило око 4.500 српске дјеце са Космета у пратњи 400 просвјетних радника, те истиче да су пројекат подржале институције Републике Српске.

Он каже да су акцију подржали и предсједник Србије Александар Вучић и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Арлов је захвалио локалним заједницама у Републици Српској које су подржале пројекат изградње Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици за дјецу и младе са потешкоћама у развоју.

Он је додао да је за ову акцију до 31. децембра у Српској отворен и хуманитарни број 1412.