latinica  ћирилица
02/12/2019 |  07:39 ⇒ 10:02 | Аутор: СРНА

Лукашенко стиже у дводневну посјету Београду

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко стиже данас у дводневну посјету Београду, гдје ће се састати са предсједником Србије Александром Вучићем.

Вучић и Лукашенко положиће данас вијенце на Спомен гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу, саопштено је из кабинета предсједника Србије.

Другог дана посјете, предвиђен је разговор Вучића и Лукашенка у четири ока, а потом пленарни сусрет делегација Србије и Бјелорусије.

Потом ће услиједити церемонија размјене потписаних билатералних докумената, након чега ће се Вучић и Лукашенко обратити медијима.

Привредна комора Србије у сарадњи са Бјелоруском трговинско-индустријском комором и Амбасадом Белорусије у Београду организоваће сутра пословни Форум са циљем развоја привредне сарадње двије земље.

Србија је, према посљедњим доступним подацима, за девет мјесеци ове године у Бјелорусију извезла робе и услуга у вриједности од 41,4 милиона долара, што је повећање од 12,8 одсто у односу на исти период прошле године.

Са друге стране, биљежи се пад увоза из Бјелорусије за скоро пет милиона долара, односно за 9,3 одсто.

Спољнотрговинска размјена Србије и Бјелорусије 2018. године достигла је 143,2 милиона долара, а извоз је износио 51,7 милиона долара, што је 22,5 одсто више него 2017. године када је износио 42,2 милиона америчких долара.

Према вриједности извоза Бјелорусија је 34. партнер Србије, док је по вриједности увоза на 37 мјесту.