latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:31 | Аутор: sputniknews.com

Хонг Kонг се и даље не смирује: Полиција растjерује демонстранте (ФОТО/ВИДЕО)

Масовне демонстрације у Хонг Конгу поново су прерасле у сукоб полиције и радикално расположених демонстраната који бацају тешке предмете на припаднике полиције који се спремају да растјерају окупљене.

- Учесници у нередима са маскама су нанијели штету објектима у зони Вампоа, неки од њих су блокирали улице барикадама, упали у продавнице и девастирали унутрашње просторије. Полиција упозорава учеснике протеста да прекину незаконите радње или ће их растјерати и похапсити - наводи се у саопштењу полиције.

 Додаје се и да су "неки учесници протеста бацали димне бомбе, распирујући страх у друштву и изазивајући хаос, због чега полиција није имала алтернативу, осим да употреби минималну силу, укључујући сузавац, како би зауставила незаконите акције“".

Полиција позива грађане Хонг Конга да избјегавају шетње у подручје гдје се одржавају протести, прате ситуацију и остану кући.

Употреба гаса изазива већу забринутост становника Хонг Конга због утицаја на здравље, неколико стотина људи чак је изашло данас на протест против употребе сузавца од стране полиције, али су га припадници полиције употребили већ неколико сати након демонстрација.

Десетине хиљада људи, већином обучених у црно, окупило се у туристичком дијелу Чимсачеј данас, недјељу дана након што су присталице демократске опозиције добиле апсолутну већину на локалним изборима који су одржани прошлог викенда.

Учесници недјељног протеста су изашли на улице под паролом „"Никад не заборави", желећи да подсјете људе да, без обзира на резултате избора, борба још није завршена и да је парола са "пет захтјева, ниједан мање" још увијек актуелна.