latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:13 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Заустављен пут у НАТО

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најављује да ће Програм реформи у БиХ, прије него што пошаље у Брисел, дати на увид посланицима у Народној скупштини Републике Српске. Каже да је тај документ прослиједио појединим опозиционим вођама у Републици Српској. Након ове изјаве огласио се предсједник СДС-а Мирко Шаровић, тврдњом да текст споразума, потписаног у Предсједништву БиХ, није добио.

Документ Програм реформи не садржи термин интеграција, искључиво се користи појам сарадња са НАТО. Реченица да тај споразум не прејудицира чланство у НАТО, отклања све дилеме, каже српски члан Предсједништва БиХ и потписник акта Милорад Додик. Одбацује тврдње опозиције да је ријеч о тајном документу.

- Многи важни људи из опозиције имају тај документ. Ја сам им га послао. А, сад праве неку атмосферу око тога. Ради се о томе да смо ми узели праксу из Србије и неких других земаља које су чланице Европске уније, а нису чланице НАТО - наводи Додик.

Додик каже да ће документ, прије слања у Брисел, дати на увид посланицима Народне скупштине Републике Српске.
Дволичним назива свог претходника у Предсједништву БиХ Младена Иванића, због оптужби да од посланика, наводно, скрива акт на који је ставио потпис.

- Ја нећу да се понашам као он и ја ћу тај документ доставити Парламенту. Али, зашто није доставио Стратегију спољне политике БиХ Парламенту Српске, ако мисли да тако треба, а шаље поруку да то неко треба да уради - каже Додик.

У дану кад је руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов поновио да за Русију договорени облик сарадње БиХ и НАТО није споран, Иванић је тврдио да слање документа у централу НАТО, аутоматски значи активацију МАП и напуштање политике војне неутралности.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић пита како опозиција има образа да Додика оптужује за наводно напуштање политике војне неутралности, кад није имала храбрости ни да гласа за Резолуцију којом је дефинисан однос Републике Српске према војним савезима.

- А касније су, кад смо успјели да направимо договор на нивоу БиХ, који је потпуно у складу са том Резолуцијом, нас оптуживали за издају и кршење Резолуције за коју они нису смјели ни гласати - каже Ковачевић.

Иванић је у програму БН телевизије рекао и да је Додик неоправдано грађане плашио војном вјежбом Оружаних снага БиХ и НАТО на Мањачи и најавом да ће уз Иванићеву сагласност бити коришћена муниција с осиромашеним уранијумом.

- Он је против тога, он ће извести људе горе да се боре, он је против активације МАП. И, шта би на крају? Одржа се вјежба на Мањачи. Били и посматрачи НАТО - рекао је Иванић.

Да је Иванић остао у Предсједништву, та вјежба би била и обимнија и дужа, сматра стручњак за безбједност Предраг Ћеранић. Само захваљујући Додиковој политичкој интервенцији, каже, вјежба је сведена у прихватљиве оквире - а то је сарадња у оквиру Партнерства за мир, како је и наведено у званичном документу Министартва одбране БиХ.

- Осим тога, авиони А-10 о којима се највише причало, који су искључиво у функцији коришћења оружја и муниције са осиромашеним уранијумом, не да нису гађали, већ нису ни полетјели - истиче Ћеранић.

У емисији Пулс БН Телевизије, Иванић је изјавио и да је СНСД гласао за све преносе надлежности Републике Српске на ниво БиХ. Из СНСД-а одговарају да бољег демантија од Иванићевог говора на политичкој академији СДА у Зеници, фебруара 2016. не може бити.

- Ја сам био учесник реформи попут увођења ПДВ-а, царине, увођења војске на нивоу БиХ и увођења ОБА. Нађите ми тежу реформу која нас чека у односу на ове... Када имате интерес, све можете рјешити - рекао је Иванић тада ба академији.

Из СНСД-а саопштавају да је вријеме ПДП-а и СДС-а прошло и да је, како кажу, њихово понашање плод фрустрације због броја гласова које грађани Српске дају странци Милорада Додика.