latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:48 | Аутор: РТРС

"БЛ бајк" од недјеље на зимској паузи

Систем аутоматског изнајмљивања бицикала, „БЛ бајк“, који Бањалучани и сви они који су у посјети граду могу да користе већ двије године, овогодишњу сезону завршава са 1.266 активних корисника.
Бањалука: Јавно изнајмљивање бицикла - Фото: РТРС
Бањалука: Јавно изнајмљивање бициклаФото: РТРС

Недјеља, 1. децембар, је задњи дан у овој години када ће Бањалучани моћи да користе услуге „БЛ бајкa“, након чега слиједи зимска пауза, све до прољећа – што је уобичајена пракса у свим градовима у којима постоји овакав систем.

Према статистици Одјељења за саобраћај и путеве, највише најмова је остварено радним данима, а најчешћа употреба бицикала била је у времену од 7 до 8 часова и од 16 до 17 часова.

- То је потврда онога због чега је и уведен овај систем, а то је свакодневна употреба бицикла за одлазак на посао, школу и на факултет, односно све већа употреба бицкла умјесто путничких аутомобила – истакли су из одјељења.

- У наредној години проширићемо систем, те ће наши суграђани и посјетиоци моћи користити додатне терминале и бицикле. Циљ је да да свако веће насеље има свој терминал за изнајмљивање бицикла. Такође, на овај начин желимо подстакнути на физичку активност и побољшати туристичку понуду нашег града, те се придружити европским градовима који се опредјељују за одрживу мобилност и заштиту животне средине – закључили су у ресорном одјељењу.

Цијене изнајмљивања бицкала су повољне: пола сата у току дана је бесплатно, а након тога сваки сљедећи започети час је 1,5 КМ.