latinica  ћирилица
29/11/2019 |  13:45 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Мишел преузео дужност предсједника Европског савјета

Нови предсједник Европског савјета Шарл Мишел преузео је дужност од свог претходника Доналда Туска и поручио да ће Европа имати више самопоуздања на свјетској сцени.

Мишел и Туск извршили су формалну примопредају дужности током церемоније којој су присуствовали новинари и особље институција Европске уније.

Примопредаја дужности била је дио шире транзиције у Бриселу, у оквиру које ће од сљедеће седмице Европску комисију преузети Урсула фор дер Лајен.

Мишел, који је бивши премијер Белгије, похвалио је Туска и његову усредсређеност на европско јединство у посљедњих пет година, током којих се Европска унија суочила са Брегзитом, мигрантском кризом, нападима џихадиста у неколико европских градова и финансијским невољама.

Међутим, Мишел је нагласио да је вријеме да Европска унија добије више самопоуздања на глобалном нивоу, прије свега изградњом заједничких одбрамбених и безбједносних структура.

- Живимо у миру, али морамо остати веома опрезни - рекао је Мишел.

Он је додао да жели да Европска унија постане глобални лидер покрета за заштиту животне околине, чиме се сагласио са Фон дер Лајеновом, која је посвећена борби против климатских промјена.